Da li znate kako i gde je nastala koračnica "Marš na Drinu"?

Autor:

Razonoda

30.04.2020

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koračnica "Marš na Drinu" nastala je na početku Prvog svetskog rata, kad je srpskim vojnicima trebalo ojačati moralnu snagu za odbranu domovine.

U ratovima koje je naš narod vodio za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. nastale su mnoge pesme, kola, marševi koji odišu pobedničkim duhom i opisuju kako su se srpski seljaci u vrtlogu rata branili od silne Austrougarske vojske.

I tradicionalna koračnica "Marš na Drinu", kompozitora i vojnog kapelnika, Stanislava Biničkog, nastala je 1914. na samom bojištu na Ceru. 

Nesumnjivo je da je ovaj srpski marš na različite načine inspirisao mnoge umetnike koji su ovu pesmu izveli u svom stilu i to na stranom jeziku.

Tekst za ovu koračnicu napisan je tek 1964, a napisao ga je poznati srpski diplomata, novinar i kniževnik Miloje Popović Kavaja. U čast 50 godina od Cerske bitke, u to vreme devetnaestogodišnji Kavaja, napisao je reči za ovu koračnicu koja je svoju popularnost i slavu stekla ne samo u Srbiji vec i širom sveta.

Sigurno je da je Binički prepoznatljivu kompoziciju posvetio prvoj pobedi srpske vojske, koja je na Ceru do nogu potukla neuporedivo nadmoćniju Austrougarsku vojsku, ali pojedini izvori govore i da je kompozitor bio dirnut ne samo hrabrošću srpskog puka, već i junačkom pogibijom neustrašivog i omiljenog pukovnika Stojanovića.

Ova kompozicija je vrlo brzo postala popularna, posebno na Solunskom frontu, kao i u vreme turneje srpske vojne muzike po Francuskoj, pa su je interpretirali i orkestri savezničkih armija.

"Marš na Drinu" je dosegao toliku popularnost da ni sada nije retkost da se ova numera izvodi kao svečana pesma na slavljima širom Srbije, posebno u ruralnijim sredinama, gde se više neguje tradicija i sećanje na vojničku, ratnu i junačku prošlost naše zemlje.

Ova pesma je simbol ujedinjenja Srba, simbol snage i istrajanost u borbi za slobodu, simbol junačkog duha, a pre svega mira.

Posebnu pažnju i specifičnu izvedbu pesma je imala baš kada je slavna Drinska divizija marširala kroz tek oslobođeni Niš, 12. oktobra 1918. godine. Takođe, ovaj tradicionalni srpski marš je pušten i kad je Ivi Andriću 1961. uručena Nobelova nagrada za književnost u Stokholmu.

Devedesetih godina, kad je birana himna Srbije, predložena je ova kompozicija. Iako su je građani izglasali na referendumu kao potencijalnu himnu, to nikad nije postala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading