Svemirska letelica sletela na Zemlju: Odleteli u svemir prošle godine, vratili se u žarište korone!

Autor: Sputnjik, Republika

Razonoda

18.04.2020

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svemirska letelica "Sojuz MS-15" prizemljila se u stepama Kazahstana, a sa Međunarodne svemirske stanice vratili su se Rus Oleg Skripočka i Amerikanci Endrju Morgan i Džesika Meir, saopšteno je na sajtu "Roskosmosa".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Letelica se u 3:53 po srednjoevropskom vremenu odvojila od Međunarodne svemirske stanice, a "Sojuz" je počeo da smanjuje brzinu u 6:22 po srednjoevropskom vremenu.

Uzimajući u obzir situaciju s virusom korona u svetu, evakuacija posade iz prizemljene letelice odvijala se prema skraćenoj proceduri: spasioci s maskama i rukavicama došli su do astronauta, nakon čega je u helikopteru trebalo da ih pregledaju lekari, iako se kosmonauti obično odvode u poseban šator kako bi se privikli na zemljinu gravitaciju.

Posada koja se vratila na Zemlju donela je sa sobom koštano tkivo koje je bilo odštampano na bio-štampaču kompanije "3D-Bioprinting Solutions". Tkivo će biti predato naučnicima, radi buduće transplantacije pacovima.

Podsetimo, Skripočka i Meirova su sleteli na Međunarodnu svemirsku stanicu 25. septembra 2019. godine zajedno s prvim astronautom Ujedinjenih Arapskih Emirata Hazom El Mansurijem. On je proveo na stanici više od nedelju dana i vratio se na Zemlju "Sojuzom MS-13", kojim je 20. jula 2019. godine na Međunarodnu svemirsku stanicu sleteo Endrju Morgan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading