Da li dezinfikujete namirnice čim dođete iz prodavnice? Ovo kažu stručnjaci

Autor: telegraf.rs, republika.rs

Razonoda

01.04.2020

08:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Način na koji obavljamo kupovinu poslednjih dve nedelje usled pandemije koronavirusa drastično se promenio od uobičajnih navika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sa paničnom kupovinom određenih namirnica i uvođenjem socijalne distance odlazak u prodavnicu postao je umnogome drugačiji od slike koju smo navikli da viđamo.

Mnogi se pitaju koliko je sigurno unositi namirnice koje smo kupili u prodavnici u svoj dom i da li ih je potrebno dezifikovati pre unošenja u kuću.

Da li treba da brišemo mleko, jogurt, kesu od testenine?

Dr Perpeuta Emegi profesorka bioloških nauka na Univerzitetu Liverpul rekla je da je rukovanje pismima i paketima otvoren poziv za širenje korona virusa jer su površine kao što je karton i plastika odlično utočište za virus.

Da li se isto ovo odnosi i na pakovanu hranu?

Dobra vest je da ambalža za hranu predstavlja neverovatno mali rizik. Trenutno se ne preporučuju posebne mere za unošenje hrane u dom.

Najveći rizik je i dalje boravak u samoj prodavnici gde je važno da održavate socijalnu distancu između vas i drugih osoba. U prodavnici postoji mnogo površina koje predstavlaju rizik od zaraze kao što su ručke od korpi za kupovinu, dugmića u liftu itd.

Zato je najvažnije da pri dolasku kući odmah operete ruke, a ukoliko imate najbolje je nositi zaštitne rukavice prilikom kupovine, a nakon što ste napustili prodavnicu odmah rukavice baciti.

Jedan doktor iz Mičigena stvorio je paniku među ljudima kada je objavio video u kojem savetuje da namirnice prvo ostavlja tri dana napolju pa ih nakon toga dezinfikuje i unosi u kuću.

Drugi eksperti se nisu složili sa ovom metodom jer je pod broj jedan nesigurno ostavljati svežu hranu 3 dana napolju.

Ako se osećate uznemireno uredu je da prebrišete konzerve i flaše koje ste kupili, ali pranje ruku pri kuvanju jela je i dalje najvažnija stavka.

Važno je da temeljno operete voće i povrće pre kuvanja ili kozumiranja, a nemojte to činiti sa sapunom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading