Palimo tamjan, teramo koronu: Evo kako izgleda jedan dan u karantinu u prosečnoj srpskoj porodici

Autor:

Razonoda

19.03.2020

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koronavirus morala je da dođe i do nas, razume se, a s obzirom na to da leka nema, mi smo kako to naš mentalitet, tradicija i običaju nalažu našli prirodno sredstvo u borbi protiv COVID 19 - tamjan! Osim kađenja kuće, pogledajte šta još ljudi rade u karantinu sa svojom porodicom.

Foto: Privatna arhiva
Foto ilustracija

Jeste, tamjan suzbija bakterije i gljivice, ali ne može da ubije virus koji se munjevitom brzinom širi. 

Da se vratimo na svakodnevne aktivnosti u vreme kada je nemoguće pobeći od ukućana, još ako vam je kvadratura nešto manja, pa vi iz ovog s... ne možete nikako da se izvučete.

Sigurni smo da je svako ko ne živi sam morao da se suoči sa situacijom kada ga jedan od roditelja pita: A, ćero jel da stavljam ovaj asepsol na ruke posle pranja? Tu se spisak pitanja ne završava.

Ustali ste ujutru, doručak naravno spreman jer majka ne ide na posao ili radi od kuće, ali nema veze ima vremena da isprska celu kuću dezinfekcionim sredstvom, usput spremi tri obroka i natera te 5 puta da opereš ruke uz naglasak da joj ne prilaziš.

 

 

Otac s druge strane odlazi u prodavnicu, gde po naređenju kupuje sve što je gore pomenuta rekla, vraća se u kuću ostavlja jaknu, patike i trenerku ispred vrata, odmah odlazi do lavaboa, pere ruke i tu ide ono pitanje - "jel sad ide asepsol".

Vi kao neko ko je relativno mlad sedite kući ili radite ili gledate na RTS predavanja ne možete da verujete da se to dešava u vašoj kući - da je sve besprekorno čisto! 

Nakon svih obroka, kađenja kuće, čišćenja iste, brisanja posuđa za slavu i kopanja po starim fotografijama roditelja dok su bili mladi, predlažemo da se bacite na neke od sledećih aktivnosti.

Šta raditi posle kađenja i čišćenja kuće?

1. Posvađajte se sa svima u kući - to je neminovno, mnogo vas je - koliko god da vas je
2. Svako neka nađe svoj delić prostora i neka ne ispušta telefon iz ruku
3. Zaigrajte karte ili UNO nema boljeg razloga za raspravu i smeh
4. Gledajte zajedno "Sekula se opet ženi" (mi smo na taj film naleteli na TV-u i ismejali se pošteno)
5. Zovite sve redom dok ne istrošite minute, a onda počnite preko vibera da terate ljude da se gledate - sve je dobro dok poštujete pravila karantina
6. Ako imate dvorište slobodno provodite vreme u njemu i kada razgovarate sa komšijama poštujte razdaljinu
7. Ako imate materijala spremite nešto što vam baka ili majka već nisu, nema veze što će se naljutiti i one će jesti to. Nađite nešto što ste videli na Instagramu, sad je pravi trenutak da sprovedete u delo sve ono za šta niste imali vremena - slatkiši, smutiji, testenine, pusti te mašti na volju
8. Napravite svoju oazu, ugodite sebi, promenite raspored nameštaja, sve što će učiniti da vam u prostoru u kome boravite bude prijatno
9. Nemojte mnogo da razmišljate o problemima, fokusirajte se na ciljeve koje želite da ostvarite, jer treba se živeti i posle karantina
10. Na kraju, koliko god da je teško mislite pozitivno, jer šta nam drugo preostaje?

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading