Da se naježiš! Milunka Savić objasnila zašto su Srbi narod koji nikada neće propasti, dobro zapamtite njene reči!

Autor: Opanak

Razonoda

17.03.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarna srpska heriona i žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, Milunka Savić, borila se u dva Balkanska i Prvom svetskom ratu.

RepublikaFoto: Promo/Narodni muzej Leskovaca
Milunka Savić je volela svoj narod više od svega

1912. godine Milunkin brat dobio je poziv da ratuje za Srbiju, te se Milunka prerušila u muškarca i otišla umesto njega pod imenom Milun Savić. Otkrivena je tokom jednog od ranjavanja. Tokom službe bila je ranjena devet puta. Za herojstvo dobila je odlikovanja od Francuske, Rusije i Britanije.

Ostalo je zabeleženo da je ova velika heroina i strasni rodoljub jednom prilikom izjavila da su Srbi narod koji nikada neće propasti, jer ih pesma svuda prati.

- Mi smo pevali kada nam je bilo najteže. Zapevali smo kada su nas francuske lađe prebacivale iz Albanije na Krf, a bili smo živi leševi. Francuski mornari i oficiri plakali su slušajući nas, i govorili su: "Kakav divan narod!" Pevali smo kada smo umirali na ostrvu Krfu i Vidu, pevali smo kada smo ginuli na Solunskom frontu. Kada bismo u rovovima zapevali, Bugari bi prestali da pucaju.

Zato smo mi narod koji nikada neće da propadne! - rekla je heroina srpskog naroda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading