Dok korona kosi sve redom, čovek se izlečio od SIDE

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

11.03.2020

18:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski zdravstveni istraživači potvrdili su da je takozvani "Londonski pacijent", koji je bolovao od HIV-a, već dve godine bez virusa u telu. Po drugi put u istoriji, pacijent koji je bolovao od virusa koji izaziva sidu, izlečen je od infekcije, saopštili su doktori u uglednom zdravstvenom časopisu "Lenset HIV".

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci sa Univerziteta u Kembridžu rekli su da je pacijent negativan na analizama već dve i po godine, nakon što je podvrgnut transplantaciji matičnih ćelija.

- Londonski pacijent je već 30 meseci u HIV-1 remisiji, a u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti, stomačnom i limfnom tkivu za čitav taj period nije otkriven virus. Predlažemo da se na osnovu ovih nalaza kaže da je pacijent izlečen - naveli su doktori.

Istovremeno, upozorili su da nalazi ne znače da je pronađen opšti lek za HIV, koji godišnje ubije skoro milion ljudi. Takođe, navode da je transplantacija matičnih ćelija sprovedena kako bi se tretirala druga bolest, preneo je RTS.

Adam Kastilj izašao je u javnost otkrivajući da je on zapravo "Londonski pacijent". HIV mu je dijagnostikovan 2003. godine, a od njega se aktivno leči od 2012. godine. Iste godine dijagnostikovana mu je Hodžkinova bolest, oblik raka limfocitnog tkiva.

Krajem 2016. godine podvrgnut je transplantaciji koštane srži, tokom koje je primio matične ćelije donora sa izuzetno retkom mutacijom koja sprečava ćelije HIV-a da se "prime". Ta procedura je, prema rečima stručnjaka, dovela do uništavanja živog HIV-a u njegovom telu.

Tokom analiza otkriveni su "fosili" HIV-a - fragmenti virusa koji nisu sposobni da se reprodukuju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading