Svakog dana dotaknemo stotine miliona virusa, a tokom OVE aktivnosti ih progutamo više od milijardu!

Autor: Sputnjik, Republika

Razonoda

12.03.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svakoga dana dotaknemo stotine miliona virusa, a mnogi od njih čine i dobro jer inficiraju druge organizme koji bi u suprotnom bili štetni po ljude.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Virusolog sa sveučilišta Britiš Kolumbija Kurtis Sutli rekao je da su istraživanja utvrdila da se više od 800 miliona virusa smesti na svakom četvrtom metru zemlje svakog dana, a da u kašici morske vode obično je više virusa nego ljudi u Evropi.

- Većina nas proguta više od milijardu virusa svaki put kad plivamo - kaže Sutli, prenosi portal Indeks.

Poreklo virusa

Premda su njihovi počeci još nerazjašnjeni, virusi su ostavili trag na gotovo sav život na Zemlji, uključujući i ljudski. Oko osam odsto ljudskog genoma je virusnog porekla, to jest ostataka pradavnih virusa koji su nas inficirali.

Ipak, njihova priča počinje pre ljudske.

- Mislimo da su virusi ovde od samoga početka - kaže Sutli.

Jesu li to sve "loši momci"?

Većina virusa nam privlači pažnju jer se zbog njih razbolimo. Od SARS-a početkom ovog veka preko ebole u zapadnoj i srednjoj Africi do današnje epidemije novim koronavirusom, zarazne virusne bolesti sve su raširenije. Ali ima i čestitih virusa.

- Gotovo svi virusi su za ljude, zapravo, bezopasni - kaže virusolog sa Kejptaun univerziteta Ed Ribicki.

Mnogi nam čine i dobro jer inficiraju druge organizme koji bi u suprotnom bili štetni po ljude. Uz to, od oslabljenih virusa rade se vakcine, a u medicini se razvija nova metoda lečenja raka ubrizgavanjem virusa u kancerogene stanice.

Ribicki je veći deo svog profesionalnog života proveo pokušavajući da pronikne u tajne virusa i tvrdi da ih ima mnogo više.

"Oni su najraznovrsniji organizmi na planeti i ima ih više nego bilo čega drugog, a mi i dalje jedva da o njima nešto znamo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading