Naučnici su upravo otkrili životinju kojoj nije potreban kiseonik da bi preživela

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

26.02.2020

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mislili ste da je životinjama neophodan kiseonik da bi živele? Varate se. Naučnici su upravo pronašli jedinstven organizam koji ne mora da diše.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Umesto toga, sitni paraziti žive u tkivu lososa i nije im potreban kiseonik da bi proizvodili energiju.

Stiven Etkinson, naučnik sa državnog univerziteta Oregon rekao je da kada pomislimo na životinje mi predstavljamo višećelijska stvorenja kojima je potreban kiseonik da bi preživela, za razilku od mnogih jednoćelijskih organizama uključujući protiste i bakterije.

- U ovom radu pokazali smo da postoji bar jedna višećelijska životinja koja nema genetski alat za upotrebu kiseonika - rekao je on, prenosi CNN.

"H. salminicola" je vrsta životinje koja je povezana sa meduzama i koralima. Živi unutar lososa i "krade" gotove hranljive materije iz njega.

Nalazi, kako kaže Etkinson, proširuju definiciju "životinje".

Kako se navodi, ovaj organizam formira male bele ciste u mišićima lososa koji verovatno ne štete ribama i ne mogu da zaraze ljude. Ipak, okolina unutar njegovog domaćina uglavnom je lišena kiseonika, tako da parazit preživi bez njega.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading