Izađite iz stanova i kuća: Samo 20 minuta napolju, i telo i duša biće preporođeni

Autor:

Lifestyle

20.02.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompjuterske igrice, TV program, mobilni telefoni - sve to danas drži ljude više vezanim za kuću, a naročito decu. Ovo nikako nije dobra navika jer može da izazove negativne posledice po zdravlje. Prema naučnim istraživanjima, boravak na otvorenom prostoru, samo 20 minuta tokom dana, dobar je za povećanje nivoa energije, mentalno zdravlje, a psiholozi čak ističu da je blagotvorno i za dušu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dosadašnjim studijama utvrđeno je da izlazak napolje u laganu šetnju ili vožnju bicikla doprinosi opštem zdravlju velikim brojem pozitivnih efekata.

Veći nivo energije

Jedna studija je ustanovila da lagana šetnja od 20 minuta napolju revitališe mozak i telo kao da ste popili šoljicu kafe. Sledeći put kada vam zatreba kafa ukoliko se osećate malaksalo, izađite napolje i napravite jedan lagan krug. 

Lakše vežbanje

U jednom zanimljivom istraživanju, biciklisti su okretali pedale u zatvorenom prostoru. Jedan od vežbača je bio ispred zelenog platna, a drugi ispred crvenog. Biciklista koji je bio ispred zelenog platna brže je okretao pedale, što je naučnike navelo na zaključak da prirodni ambijent, drveće i zelena trava, stimulativno deluju na vežbanje.

 

 

Poboljšanje vida

Deca koja više provode vreme napolju imaju manje komplikacija sa vidom, pokazala je jedna američka studija. Stručnjaci stoga savetuju roditelje da decu što češće izvode napolje.

Ublažavanje bola

Studije su pokazale da pacijenti koji su operasani, a koji su nakon zahvata redovno izlazili napolje, imali su manji osećaj bola. 

Jačanje imunog sistema

Izlazak u prirodu omogućava udisanje fitoncida, mikro materija koje proizvode biljke, a koji su izuzetno blagotvorne za zdravlje. Ove materije imaju antibakterijsko dejstvo i pomažu u borbi protiv različitih infekcija i virusa. Takođe, fitoncidi pomažu u stvaranju belih krvnih zrnaca, što imuni sistem čini jačim.

RepublikaFoto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Šetnjom u prirodi jačate svoj imuni sistem

Sunce daje vitamin D

Vitamin D je važan nutritijent za zdravlje čitavog organizma jer omogućava telu da apsorbuje kalcijum i štiti od bolesti kostiju i osteoporoze. Iako ga ima u hrani, skoro 90 odsto vitamina D dobijamo preko sunčeve svetlosti.

Veća kreativnost

Psiholozi su u svojim istaživanjima utvrdili da izlazak u prirodu može povećati kreativnost i za 50 odsto. Stoga, ukoliko se osećate zaglavljenim u nekom zadatku, koji ne možete da rešite, stručnjaci preporučuju da napravite pauzu i izađete u kratku šetnju.

 

 

Priroda od nas čini bolje ljude

Psiholozi tvrde da boravak u prirodi kod ljudi izaziva osećaj dublje povezanosti sa okolinom i ljudima. Ukoliko želite da produbite svoje odnose sa prijateljima ili svojim partnerom, češće organizujte izlete jer ćete se na taj način bolje povezati.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading