Prelepi insekti pred istrebljenjem: Evo šta su uzroci gašenja ovog "svetla"!

Autor: Republika

Razonoda

12.02.2020

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom sveta uveče se mogu videti razigrani svici, ali ovom prizoru može ubrzo doći kraj. Naime, naučnici su ustanovli da je njihov opstanak ugrožen, jer ostaju bez svojih prirodnih staništa, umiru zbog pesticida i veštačkog svetla, pa trenutno postoji oko 2.000 vrsta svitaca koje su pred istrebljenjem, piše CNN.

RepublikaFoto: Photo by toan phan on Unsplash
Foto: Ilustracija

Glavni razlog zbog kojeg se smanjuje broj pripadnika neke vrste jeste gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu koji su sproveli ovo istraživanje. Na primer, jednom svicu iz Malezije, poznatom po sinhronizovanim treptajima, potrebne su mangrove (zimzelene drvenaste biljke) kako bi se razmnožavali u ovom području, koje je iskorišćeno za plantaže palminog ulja.

Svetlosno zagađenje

Istraživače je iznenadilo što su ustanovili da je upotreba veštačke svetlosti noću drugi uzrok njihovog izumiranja. Veštačka svetlost uključuje direktno osvetljenje, kao što su ulična svetla i svetlost reklama, i celokupno osvetljenje koje se širi iz grada.

- Osim što remeti prirodni bioritam, uključujući i naš, svetlosno zagađenje loše utiče na rituale koje svici imaju prilikom parenja – kaže Avalon Ovens, jedan od kooautora studije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnogi svici se oslanjaju na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svog tela koja im omogućava da svetle i privuku partnera, a prevelika količina veštačke svetlosti remeti ovaj proces.

Pesticidi

Dejv Golson, profesor bilologije na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su i pesticidi krivi za smanjenje broja svitaca.

- Razumljivo je da su svici najosetljiviji na svetlosno zagađenje više od bilo koje druge grupe insekata, pa ima smisla da je ovo glavni problem kada je njihovo očuvanje u pitanju – kaže Golson, koji nije učestvovao u pomenutom istraživanju.

RepublikaFoto: Photo by Mike Lewinski on Unsplash
Foto: Ilustracija

Naučnici su ustanovili da je u toku „tiha apokalipsa“ u svetu insekata, jer se 41 odsto buba suočava sa istrebljenjem prema najnovijem izveštaju ogranizacije koja se u Velikoj Britaniji bavi očuvanjem životne sredine.

Turizam

Još jedan faktor koji negativno utiče na svice je turizam. U Japanu, Tajvanu i Maleziji već neko vreme je gledanje svitaca rekreativna aktivnost koja privlači sve više posetilaca, oko 200.000 turista godišnje.

Na Tajlandu plovidba uz reke sa mangrovama dovodi do rušenja njihovih stabala i erozije rečnih korita, čime se uništavaju prirodna staništa ovih svetlećih bića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading