Da li ste toliko hrabri da probate najskuplju kafu na svetu?

Autor:

Razonoda

02.02.2020

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kafa je mnogima omiljeni napitak i ne mogu da zamisle početak dana bez njega. Ali, da li bi ste se usudili da probate najskuplju kafu na svetu? Razmislite dva puta pre nego što odgovorite.

Foto: Wikipedia.org/Pixabay
U proizvodnji najskuplje kafe pomaže životinja cibetka

Najskuplja kafa ne dolazi ubrana od strane ljudske ruke, već iz stomaka divlje zveri po imenu Cibetka.

U pitanju je divlja životinja nalik na mačku, sa izrazito buljavim očima, izduženom njuškom i izuzetno oštrim kandžama i zubima. Tako opremljene, ove zveri noću se penju po arabusta drveću, odakle beru i jedu samo najbolja zrna ove slatko crvene kafe i, nakon što odgrizu voćnu spoljašnjost, progutaju unutrašnje tvrdo zrno. I tada proces dobijanja ove skupe kafe počinje.

U stomaku cibetke, želudačni sokovi bukvalno masiraju ova zrna, uklanjajući im oštre ivice i deo kofeina i proteina, koji kafu čine gorkom i neprijatnom za konzumiranje. Nakon toga, potrebno je sačekati da ova životinja kroz creva isprazni zrna, kako bi se pripremila za dalju obradu. Tako dobijena zrna su zelenkasto braon boje i nakon što se dobro očiste (više desetina puta, ostaje da se nadamo) i osuše na suncu, otpremaju se na prženje i mlevenje. I ovo je jednostavan način da se dobije najskuplja kafa na svetu.

Da bi se dobilo, recimo, 150 grama ove bogate kafe po nazivu "Kopi luvak" (Kopi Luwak - na indonežanskom kafa i Cibetka) – potrebno je čak pola kilograma izmeta od ove životinje! I to nije sve – gramaža se umanjuje za nekih dodatnih 20 odsto prženjem. A budući da je godišnja proizvodnja ove kafe nekih maksimalnih 4 do 5 kilograma, nije ni čudo što 400 grama ove kafe košta i po 600 dolara! Samo jedna šoljica ove jedinstvene kafe može vas koštati i do 50 dolara!

Ukoliko ste baš zagrižen ljubitelj kafe, onda vam ostavljamo da razmislite da li bi ste odvojili toliko novca da okustie ovu "poslasticu".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading