Legli ste da spavate i polako ulazite u svet snova, kada vas nagli trzaj razbudi: Evo zašto se to javlja i da li je opasno

Autor:

Lifestyle

26.01.2020

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno vam se desilo da nakon napornog dana jedva čekate da legnete u krevet i zaspite dubokim snom. Taman kada ste se opustili i osećate kako tonete, telo čini nevoljni pokret i vi se razbudiite. "Hipnotički trzaji" nisu neobična pojava, ali svakako bi trebalo da obratite pažnju na njih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hipnotički trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa kao što je kafa. Takođe, mogu ih izazvati i neki poremećaji u telu.

- Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni pokret tela koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Toko uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad pa pokreće kontrakciju mišića - rekla je Elen Vermter, medicinska sestra iz "Savetovališta za bolji san" u izjavi za MSN.

Kaže kako to može biti slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim činiocima koji povećavaju verovatnoću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova, dodaje ona.

Hipnotički trzaji nisu alarm za brigu, ali treba biti na oprezu ukoliko se često ponavljaju

- Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu se pogoršati umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa koji u sebi sadrži kofein - pojasnio je Aleks Dimitriju, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja za Hafingtonpost.

 

 

Dodao je da razloga za brigu nema, no ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posetiti lekara.

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestanakom disanja tokom sna.

Ne postoji način da se hipnotički trzaji zaustave

- Kada su disajni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi opadne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem - kaže Elen Vermter.

Napominje kako ne postoji način da se trzanje otkloni, ali pomaže redovni odlazak na spavanje u tihom i ugodnom okruženju. Takođe, pomoći će i opuštanje od stresa pre spavanja, kao i izbegavanje hrane koja stimuliše buđenje, kafu ili čokaladu bi trebalo izbegavati u večernjim satima.

 

 

Postoje i teorije da hipnotički trzaj vodi poreklo još od evolucije, kada je naše telo moralo biti sigurno da je u okruženju gde je sve u redu i gde ne vrebaju opasnosti. 

- To bi mogao biti trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno pre spavanja provere da je li je sve u redu, kao i da zauzmu udobniji položaja prlikom spavanja, posebno ako su spavali na drvetu - zaključuje Džon Elis, profesor na univerzitetu Nortumbrija (Northumbria) iz Njukasla.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading