SVA MOĆ JE U NJIHOVIM RUKAMA: Vladari Evrope su iste porodice kao i pre 500 godina

Autor: fakti.org

Razonoda

02.10.2017

04:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropske aristokrate, naslednici starih titula i bogatstava, ne vole da o njima pišu mediji niti da se nađu na Forbovim listama najbogatijih u svetu. To im pomaže da izbegvaju neke poreze, da u Briselu izdejstvuju neke grantove, da trguju suverenitetima i upravljaju Evropskom unijom kao naslednim imanjem

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Upravo oni su realni vladari Evropom već 500 godina. Istraživanje Banke Italije potvrdilo je, recimo, da su u Firenci iste porodice najbogatije neprekidno već 600 godina.

Tokom 20. veka mnogi pisci su eksploatisali temu prospasti aristokratije i "starih bogatstava". O propalim "porodičnim gnezdima" pisani su i stihovi i romani.

Zato su savremeni Evropljani počeli da savremene evropske aristokrate zamišljaju kao nastrane starce koji jedva da imaju novca da zimi greju nekoliko soba u svojim poluzrazorenim dvorcima čiji krovovi prokišnjavaju.

Međutim, odjednom se pokazalo da su poznate aristokratske porodice preživele sve socijalne kataklizme. I ne samo da sačuvale svoja bogatstva i kapitale, nego su ih i uvećale. Do nivoa koje je čak teško izračunati.

Zemlja i nekretnine

Nosioci zvučnih titula i dalje drže najskuplje aktive u Evropi - zemlju i nekretnine. Grofovi Kavdor, koje pominje Šekspir u "Makbetu" i danas žive u svom dvorcu.

Nemački knezovi Firstenberzi, čiji rod seže u XIII vek, takođe drže porodične rezidencije - zamkove Vejtra i Hajligenberg i kneževski dvorac u Donauešingenu.

Legendarna dinastija Švarcenberg i dalje raspolaže sa više od 10 zamkova i dvoraca. Najveću vrednost ima ogromni dvorac centru Beča.

Englezi su izračunali da je 2010. godine trećina sve zemlje u Velikoj Britaniji - a to je najskuplja zemlja na svetu - bila u rukama njene aristokratije.

Vojvodi Vestminsterskom pripada deo čuvenih delova Londona - Majfer i Belgravia.

U svojini grofa Kadogana je centralni deo britanske prestonice: trg Kadogan, deo ulica Sloun-strit i Kingz roud.

Baronesa Hovard de Valden drži prestižne londonske ulice Harli-strit i Marilebon-Haj-strit.

Kupiti kuću koju su sagradili vlasnici te zemlje praktično je nemoguće - za stotine miliona dolara kupuje se jedino pravo iznajmljivanja vila na rok do 35 godina.

Vole tišinu

U aristokratskim zamkovima se čuva bezbroj vrednih knjiga, slika, antikvarnog nameštaja i umetničkih predmeta. Vrednost svega toga teško je odrediti čak i približno.

Zato aristokrata nema na Forbsovim spiskovima. "Stari kapitali" vole tišinu.

Ono što drže Gejts i Zakerberg zato mogu videti svi. Čak i svaki dan pratiti koliko su "teški" na berzama.

Stvarno bogatstvo starih porodica brižljivo je skriveno od nepoželjnih pogleda. 

Englezi, na primer, odavno pokušavaju da utvrde sa koliko zemlje raspolaže Edvard Vilijam Ficalan-Hovard, 18-ti vojvoda od Norfolka, a on na tu temu skromno govori: "Ja se pomalo bavim farmerstom u Zapadnom Saseksu".

Teško je proceniti čak i bogatstva za koja se zna.

Jer, koliko koštaju originali Velaskeza i Goje, pisma Kristofora Kolumba, dvorci u Sevilji i Madridu i prvo izdanje "Don Kihota", a sve je to u vlasništvu 19-og vojvode Albe. Procene se kreću od 600 miliona do 4,7 milijardi evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading