Da li će se roditi dečak ili devojčica? Evo šta o tome kažu narodni običaji, a šta nauka

Autor:

Razonoda

15.01.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parovi koji se odluče za decu bi želeli da unapred znaju kog pola će biti njihov potomak. O tome postoje brojne narodne mudrosti i verovanja, ali danas postoje i naučne studije koje savetuju kako možete da dobijete dečaka ili devojčicu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Neki od narodnih običaja smatraju da se još prilikom odnosa može začeti dete željenog pola. Tako, ukoliko par želi da dobije dečaka, onda bi muškarac trebalo da inicira odnos, da bude u dominantnijem položaju, da nakon odnosa legne sa desne strane žene.

Ukoliko pak žele devojčicu, onda bi odnos trebalo imati svaki drugi dan, da muškarac legne sa leve strane žene, da bude u podređenijem položaju.

Sve ovo parovi lako mogu da probaju jer ne može da škodi njihovom zdravlju. Ali, i pored ovih verovanja savremena nauka potvrđuje da se može dobiti željeni pol deteta što zavisi od nekoliko faktora.

 

 

Starost majke

Postoje dokazi, da se verovatnoća za rođenjem devojčice povećava sa starošću majke, posebno iza 35. godine. Naime, na pol deteta utiče i hormon gonadotropin čiji nivo u telu žene raste s godinama.

Starost oca

Što je otac stariji, kvalitet semene tečnosti opada i proizvodi se manje "muških" spermija. Time se smanjuje i šansa da se rodi dečak.

 

Zajednički život

Pretpostavlja se da par što je duže u vezi, sve ređe ima odnose. To znači da je šansa da se odnos dogodi baš na dan ovulacije manja."Muški" spermatozoidi su brži i žive kraće od "ženskih", koji su sporiji i žive duže. Kod retkih odnosa ženski spermatozoidi su ti koji imaju veću šansu da oplode jajašce. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Broj dece

Naučna istraživanja su pokazala što više dece imate, to je veća šansa da će sledeće dete biti devojčica. To može biti povezano sa tim da se kroz mnoge trudnoće u telu povećao nivo hormona gonadotropina. On utiče  na povećane šanse za rođenjem deteta ženskog pola.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ishrana pre i nakon trudnoće

U studiji, u kojoj je učestvovalo 740 žena, one su bile podijeljene u grupe prema količini kalorija koju svakodnevno pojedu. 56 posto žena s visokom količinom kalorijskog unosa rodile su dečake. 45 posto žena koje su jele niskokaloričnu hranu je rodilo dečake. Prosečni unos kalorija kod žena koje su rodile dečake bio je 2413. Prosječni unos kalorija kod žena koje su rodile devojčicebio je 2283.

Pretpostavlja se da naša tela "investiraju" u mušku djecu (koja su osjetljivija i statistički kraće žive) samo onda kad zajednica ima dovoljno hrane. U vremenima gladi i nestašice evolucija se usmerava na "sigurniju" varijantu. Ipak, nezavisno o ovim pretpostavkama, trudnice trebaju paziti na uravnoteženu i zdravu prehranu jer je ona veoma bitna za rođenje zdravog deteta!

 

 

Stres

U ratno vreme rađa se više dečaka što su pokazale mnoge studije. Čini se da stres podiže nivo hormona kortizola i testosterona. To može dovesti do promena u jajašcu koje odjednom olakšava muškom spermiju prodiranje. Zašto se to događa, još uvijek nije razjašnjeno kao ni mnogo misterija povezanih s oplodnjom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Godišnje doba začeća

Jedna studija iz Nemačke u kojoj je posmatrano 63 976 porođaja u razdoblju od 1965. do 1970. pokazala je da su dečaci najčešće bili začeti u rano leto, a devojčice češće zimi. U proleće i jesen su začeća bila podjednaka. To može imati veze s raznolikom i bogatom prehranom leti ili s porastom virusa i infekcijskih bolesti koje se javljaju zimi. Muški embriji su osetljivio i podložniji bolestima ako je majka bolesna.

 

 

Pol deteta još uvek određuje priroda jer muškarac i žena podjednako učestvuju sa svojim genetskim materijalom. Iako je nauka napredovala i napravila impresivne rezultate, ipak još uvek postoje misterije koje još uvek nije moguće u potpunosti rešiti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading