Holanđani promenili ime svoje države, ali mi ćemo ih zvati ovako

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

11.01.2020

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbor za standardizaciju srpskog jezika zauzeo je danas zvaničan stav da se u Srbiji i dalje upotrebljava naziv Holandija, iako je ta evropska kraljevina odlučila da od 1. januara koristi isključivo svoje pravo ime Nizozemska.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predsednik Odbora prof. dr. Sreto Tanasić kazao je za N1 da je preporuka da se ostane pri nazivu Holandija "već ustaljena u Srbiji i da to nije nikakav presedan, jer već postoji niz primera poput Nemačke, Grčke, Finske ili Japana, države koje imaju sasvim drugačije nazive."

- Kada neki termin uđe u jezik, pritom ne mislimo samo na nazive država, ne postoji valjan razlog da se menja. Nemamo nikakvu obavezu da prenosimo originalni naziv, uostalom niko to od nas nije ni tražio - izjavio je Tanasić, zaključujući da treba nastaviti sa postojećom praksom i tradicijom.

U prilog preporuci Odbora ide i stav ambasade ove države, čiji su zvaničnici istakli da se "izmena naziva odnosi na brending, a ne na promenu imena."

- Ovo je interna odluka Holandije o tome kako će se predstavljati i ne bi trebalo da utiče na to kako će se zemlja zvati na kojem jeziku - navodi se u odgovoru koji je iz diplomatskog predstavništva Holandije dostavljen dnevnom listu Politika.

Odluka da se odbaci "nadimak" Holandija donesena je kako bi se promenio imidž te zemlje, a vlasti se nadaju da će ovom promenom privući veći broj turista u druge delove zemlje, jer Amsterdam, Harlem i Hag ne mogu da izađu na kraj sa velikim brojem ljudi koji ove centre posećuju svake godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading