(FOTO) Svilajnčanin gaji divlje svinje - hrani ih, mazi, i prodaje

Autor: Tanjug

Razonoda

10.01.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strastveni lovac, pre 30 godina u Zapadnoj Slavoniji u Hrvatska, a sada u Resavi, Ranko Gulijaš, iz sela Gložane, u opštini Svilajnac, pet godina u vlastitom šumskom gateru, čuva divlje svinje, prodaje ih, ali i druguje sa njima.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ
Ranko Gulijaš sa svojim ljubimcima

U gateru (ograđenom prostoru) na 36 ari, u šumi, oko 2,5 kilometara od sela, sada ime pet divljih svinja različite starosti - dve krmače, koje će na proleće imati mlade, vepra i dvoje nazimadi, rekao je Gulijaš.

Osim što ih redovno hrani kukuruzom, hlebom, repom i bundevama, ovih zimskih dana, kada je temperatura noću ispod nula stepeni, donosi im i bale slame.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Kroz gater teče potok sa čistom planinskom vodom. Na njegov glas, prvo su reagovale krmače i potrčale u pravcu odakle se javio, a i ostali. Jedna krmača, koja ima pet godina, i koja se u gateru prasila nekoliko puta, Gulijašu čak dozvoljava da je počeše rukom po trbuhu i glavi, ali ostali su na pristojnoj udaljenosti.

I Gulijaš je na distanci od njih, jer, kaže, "divlje je divlje".

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Lane u proleće, od dve krmače, imao je 14 prasića, koje je prodao meštanima. Najbolji su od 20 do 25 kilograma, navodi Gulijaš, ukazujući da divlje svinje nisu dobre za tov.

Posebno su nepoverljivi veprovi i veoma opasni u vreme parenja i kada su starosti oko pet godina, kaža on. Svinje su lepo uhranjene, u kondiciji, a Gulijaš, kaže da se sasvim slučajno počeo baviti ovim poslom, i dodaje da mu je "to razonoda".

- Sada zimi, kada je manje poslova na poljoprivredi, svaki dan sam ovde, kod njih - kaže Gulijaš, koji ima i uzorno domaćinstvo, bavi se poljoprivredom, obrađuje nekoliko hektara zamljišta, ima ovce, svinje, kokoške, lovačke pse.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Gulijaš dodaje da bi mogao imati mnogo više svinja u gateru, ali je skupo, treba puno hrane.

Njegov gater nalazi se na padinama Beljanice, nedaleko od manastira Radošin, na desnoj obali Velike Morave. Sudeći po brojnim tragovima, svinja oko gatera i stazama kuda prolaze, u ovom delu Svilajnca ima dosta divljih svinja.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Divlji veprovi, u vreme parenja svinja, često provaljuju gater, a i jedan vepar iz gatera je pobegao i ubili su ga lovci iz njegovog udruženja, a tek pošto su ga ubili saznali su da je njegov.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Gulijaš je član Lovačkog udruženja "Moma Brada" sekcije u Gložanima, koja ima oko 40 članova.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading