Prva korida van granice Španije održana je na Tašmajdanu! Srbi su svim srcem navijali za BIKA, a evo i zbog čega

Autor:

Razonoda

22.12.2019

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tog 2. oktobra 1971 na beogradskom Tašmajdanu, na pesak arene izašao je legendarni španski toreador Luis Migel Domingin. O njemu je pisao Ernest Hemingvej, bio je u vezi sa Avom Gardner, družio se sa Pikasom.

RepublikaFoto: youtube.com/DRAGAN STANIĆ STANKE
Pudblika je zbog nepravedne borbe navijala svim srcem za bika

Ipak, to nije bilo dovoljno da fascinira Srbe koju su došli da vide njegovu borbu sa bikom, teškim četiri tone, dovedenim iz daleke Galicije. Bio je to prvi put da se korida održava van granica Španije. 

Ako mislite da su borci za prava životinja rođeni u 21. veku, grdno se varate. Bilo je oštrih protesta protiv nasilja nad nedužnim bikovima, a aktivisti su tražili da se "klanica bikova" zabrani. Ostaće upamćeno da je tadašnji upravnik sportskog centra Tašmajdan tražio da će od onih koji se bune protiv koride tražiti da donesu uverenje da su vegeterijanci. 

Uprkos protestima, korida je održana. 

Domingin je vrlo brzo završio na rogovim bika, pa mu je ukazivana lekarska pomoć. Ipak, vratio se nazad i uspeo da probode bika, slavodobitno mahnuvši publici, sa osmehom na licu. 

Domingin se pojavio u areni i drugi put, pa je u borbi ubio i drugog bika. Tokom te borbe, pikadori su pomagali čuvenom toreadoru, tako što su kopljima povredili moćnu životinju. Time su znatno olakšali posao Dominginu. 

 

 

To se pravdoljubivoj publici nimalo nije svidelo. Počeli su da zvižde toreadoru, a zatim i da otvoreno navijaju za bika. Ipak, to nije pomoglo. Domingin je ubio i drugog bika. 

Sad, šta da se radi, život ide dalje. Posle krvave koride, organizovano je pečenje nastradalog bika, onog što je povredio Domingina, u Skadarliji.

Domingin je na poklon dobio gusle, za uspomenu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading