Otkrivena najstarija šuma na svetu

Autor: Tanjug

Razonoda

22.12.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokaz o najstarijoj šumi na svetu, koja datira još od pre 385 miliona godina, otkriven je u napuštenom kamenolomu u američkoj saveznoj državi Njujork, pokazuje nova studija objavljena u časopisu "Karen Bajolodži". Fosilizirano korenje, tragovi drevnog krajolika, pripadalo je drveću sa stablom i lišćem, slično onome što i danas vidimo, piše u studiji, prenosi CNN.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nalaz je otkriven u mestu Kairo, oko 60 kilometara južno od Olbanija. Dosad su naučnici smatrali da je najstarija fosilizirana šuma u Gilboi, takođe u Njujorku, ali ova u Kairu je dva ili tri miliona godina starija i znatno se razlikuje. Zvaničnik Državnog muzeja Njujorka prvi je uočio veliku strukturu u obliku korena na dnu kamenoloma.

Kristofer Beri, koautor studije i paleobotaničar na Univerzitetu Kardif u Velikoj Britaniji, rekao je za CNN da je bio pomalo skeptičan kad je prvi put posetio nalazište. Smatrao je da bi to moglo biti moderno drvo koje je izraslo u steni i kasnije bilo uklonjeno. Nakon pobližeg pregleda uzoraka tla, istraživači su brzo potvrdili da se radi o otisku nečeg mnogo starijeg, preneo je portal Index.hr.

Ekipa naučnika pažljivo je uklonila sloj zemlje, pomno mapirajući izvanredno otkriće. Pretpostavlja se da je katastrofalna poplava ubila većinu drveća u šumi, ali je sačuvan korenski sistem. U blizini najvećih stabala pronađeni su čak i fosili riba.

Ovo otkriče omogućava uvid u veliko tranziciono razdoblje planete iz sveta bez šuma u svet koji je pokriven šumama, smatra Beri.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading