SVE JE LAŽ: Bil Gejts svoj uspeh duguje mami!

Autor: blic.rs

Razonoda

25.09.2017

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts (61) najbogatiji je čovek na svetu i mnogi Amerikanci u njemu vide uzor. Nije ni čudo kada se zna da je prekinuo studije i osnovao softversku imperiju, koja mu je donela bogatstvo od 84,5 milijardi dolara. Ipak, ne bi trebalo da se vodite njegovim primerom jer ga ka uspehu nije vodio samo talenat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nije lako doći do njegovog mesta, ali nije njemu bilo baš toliko teško

Čengvej Liju, asistent za strategiju i kongitivne studije Ekonomskog fakulteta u Vorviku, međutim, upozorava da “čak i ako biste do detalja kopirali ponašanje Bila Gejtsa, ne biste postigli isti uspeh kao on”. U članku za BBC ona ističe da Gejtsova karijera nije zasnovana na izvanrednim rezultatima.

 

 

Svaka uspešna karijera ima temelje u detinjstvu

Gejts nije izuzetak: pripadao je najvišem američkom sloju i posećivao privatne škole, gde je učio programiranje, dok čak 99,99 odsto američke dece uopšte nema pristup kompjuteru.

Časovi programiranja su bili temelj na kome je građena Gejtsova softverska kompanija "Majkrosoft", koju je nakon napuštanja elitnog američkog univerziteta Harvard pokrenuo zajedno s Polom Alenom. Prodor je ostvario 1980, kada je vodećoj kompjuterskoj kompaniji IBM prodao operativni sistem.

Uspeh duguje mami

Kompanija IBM nije obratila pažnju na Bila Gejtsa zbog njegovog izuzetnog programa, već zbog ličnih kontakata s njegovom porodicom. Prvi veliki uspeh Gejts zapravo duguje majci, koja je iskoristila lično poznanstvo s predsednikom kompanije IBM.

- Uspešni ljudi često imaju veliku sreću jer profitiraju od toga što se u pravo vreme nalaze na pravom mestu - smatra Liju.

Ovo se odnosi i na Bila Gejtsa i uspeh "Majkrosofta". Budući da je IBM koristio taj program za svoje računare, morali su da ga koriste i njegovi klijenti. Zbog toga je "Majkrosoft" bio u prednosti u odnosu na novije, a možda čak i bolje programe, ističe ona, i tako je decenijama ostao na vrhu.

- Nesumnjivo je da su Gejtsov talenat i rad igrali važnu ulogu u izuzetnom uspehu "Majkrosofta", ali to nije dovoljno da biste bili izuzetan talenat - objašnjava Liju.

Mit o 10.000 sati

Jedan od Gejtsovih recepata za uspeh navodno je bio njegov tajni broj 10.000: toliko je sati navodno kao omladinac učio programiranje i time udario temelje sopstvenoj karijeri.

Istraživanja, međutim, pokazuju da su mnogo važnije spoljašnje okolnosti, na koje pojedinac nema uticaja. U skladu s tim, za Gejtsov uspeh u manjoj meri je zaslužno tih 10.000 sati, a mnogo više njegov dobar učitelj programiranja.

Naporan rad će vam se, doduše, isplatiti ako želite da ostvarite dobre rezultate, “ali ostvariti izuzetan rezultat potpuno je druga priča”, ističe Liju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading