Crni petak postao globalni fenomen, ali ovo nije srećan dan za svakoga

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

29.11.2019

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi ne slave američki praznik Dan zahvalnosti u Francuskoj, Rusiji ili Južnoj Africi - ali kupuju na Crni petak, dan kad Amerikanci na veliko kupuju uoči božićnih praznika. Kako piše SP, fenomen prodaje u SAD proširio se na prodavnice širom sveta poslednjih godina s takvom silom da izaziva negodovanje nekih aktivista, političara, pa čak i potrošača.

RepublikaFoto: Tanjug
Crni petak u Beogradu 29. 11. 2019.

U blizini Pariza, borci protiv klimatskih promena blokirali su tržni centar i okupili se ispred sedišta kompanije Amazon kako bi protestovali zbog prekomerne proizvodnje za koju kažu da ubija planetu. Radnici kompanije Amazon u Nemačkoj štrajkovali su zahtevajući bolje plate. Neki francuski zakonodavci žele u potpunosti da zabrane Crni petakm navodi agencija. Za mnoge aktiviste, Crni petak je čisto komercijalni dogadaj koji je osmišljen da podstakne prodaju u Americi uoči božićnih praznika, odnosno simbol kapitalizma.

U Britaniji, gde se velika prodaja zimi tradicionalno održava dan posle Božića, kompanije su usvojile marketinške kampanje Crnog petka otprilike 2010. godine. Istraživanje američkog udruženja potrošača pokazalo je da je 61 odsto robe koja je se reklamira na Crni petak prošle godine bila jeftinija ili približno iste cene i pre i posle petka. U Južnoj Africi televizijski snimci pokazuju ljude koji čekaju u redu za kupovinu u jednoj od najsocijalnijih i ekonomski najneujednačenijih zemalja na svetu.

Crni petak se u međuvremenu morao prilagoditi kulturnim normama, piše AP. Egipćani su, na primer, preuzeli sve aspekte tog dana - osim imena, jer je petak sveti dan za muslimane. Umesto da ukinu događaj, mnogi trgovci odlučili su se da ga preimenuju u Beli petak ili Žuti petak.

Izraz Crni petak potiče od tvrdnje prodavaca da je to bio dan kada su od iz minusa - crveno - stizali do profita - u crno.

Francuski zakonodavni odbor usvojio je u ponedeljak amandman kojim se predlaže zabrana Crnog petka, jer izaziva "gubitak resursa" i "prekomernu potrošnju". Francuski sindikat za e-trgovinu, čiji se članovi agresivno zalažu za Crni petak tokom novembra, osudio je tu meru.

I u Srbiji je ovaj običaj uzeo maha. U mnogim prodavnicama proizvodi su danas na sniženju, a u radnjama velike gužve.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading