Naučnik objasnio: Radni dan treba da počinje u 10 izjutra, a evo i zašto

Autor:

Razonoda

27.11.2019

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Pol Keli sa univerziteta Oksford smatra da postoje opravdani naučni razlozi da radni dan počinje kasnije, kao i da bi ova praksa donela puno koristi i za psolodavce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da bi bili više produktivni i manje skloni alkoholu, radnici na posao ne bi trebalo da dolaze pre 10, a studenti na nastavu pre 11 sati, upozorava naučnik sa Univerziteta Oksford.

Forsiranje radnika mlađih od 55 godina da dolaze na posao pre 10 sati je kontraproduktivno. Radnici su umorni, imunitet im je slabiji te su skloniji bolestima i pod većim su stresom.

To vodi slabijoj memoriji i manjku pažnje, a može završiti alkoholizmom ili uzimanjem droga, tvrdi naučnik sa Oksforda dr Pol Keli, naučnik sa Oksforda i stručnjak za san.

- Njihova tela su iscrpljena zbog neispavanosti, a to itekako utiče na produktivnost. Nakon 55. godine ljudi trebaju manje sna, ali do tad bi trebalo s poslom počinjati u 10 sati da bi bili puni radnog elana i produktivnosti. Radni dan kasnije bi trebalo da počinje i učenicima i studentima. Starija deca u školu ne bi trebalo da idu pre 11 sati - objašnjava dr Pol Keli.

Studije pokazuju da se prosečan školarac starosti od deset godina ne može kvalitetno usredsrediti na nastavu pre 8.30, a srednjoškolci stari 16 godina pre 10 sati.

Za studente je najbolje vreme za nastavu i učenje nakon 11 sati. Tada bi bolje učili i bilo bi manje problema u njihovom ponašanju jer bi bili odmorniji.

- Živimo u neispavanom društvu. Ne možemo promeniti naš 24-satni bioritam. Ne možemo jednostavno naučiti da ustajemo u određeno vreme. Naše telo živi u harmoniji sa suncem, nedostatak sna je mučenje, a to rade i u bolnicama. Društvo bi moralo uskladiti početak posla i škola s prirodnim ljudskim satom jer ovako kod radnika, učenika i studenata dolazi do zdravstvenih i psihičkih problema - dodaje naučnik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading