(FOTO) VELIKI GUBITAK ZA PLANETU! Sumatranski nosorog izumro u Maleziji

Autor: Tanjug

Razonoda

25.11.2019

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je u subotu uginula poslednja ženka sumatranskog nosoroga na Borneu, može se utvrditi kako je ova vrsta u potpunosti izumrla u Maleziji, javlja BBC.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Naime, ženka ovog nosoroga Iman stara 25 godina umrla je nakon što je bolovala od raka. Poslednji mužjak sumatranskog nosoroga imena Tam preminuo je u maju ove godine.

- Umrla je prirodnom smrću, a kao uzrok se smatra šok - rekla je Sabah State, ministarka turizma, kulture i ekologije, te dodala kako je ovoj ženki nosoroga pružana najbolja njega i pažnja nakon što je uhvaćena u martu 2014. godine.


Procenjuje se da je na svetu ostalo manje od 100 sumatranskih nosoroga.

Inače, u prošlosti su sumatranski nosorozi živeli u celoj Aziji. Sada su, međutim, gotovo nestali pa se veruje da ih je na svetu ostalo manje od 100, a neke pesimističnije procene navode broj od 30, tako da je ova vrsta sada kritično ugrožena. Oni žive na ostrvima Sumatre i Indonezije.

Glavni razlozi izumiranja sumatranskog nosoroga su krivolov i gubitak prirodnog staništa. Na svetu sada postoji pet vrsta nosoroga, od kojih su dve u Africi te tri u Aziji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading