Što manja, to skuplja! Minijaturna knjiga prodata za 780 hiljada evra

Autor: Mediji, Republika

Razonoda

18.11.2019

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Minijaturna knjiga koju je napisala Šarlota Bronte kao tinejdžerka prodata je danas na aukciji u Parizu za 780.000 evra jednom britanskom muzeju, javio je Rojters. Tako visoku cenu je dostigla zato što se za nju nadmetala glumca Džudi Denč. Bronte je napisala neobjavljeni rukopis, a knjiga nije veća od kutije šibica.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Knjigu je napisala 1830. kada je imala 14 godina, a kupljena knjiga naći će se u Muzeju sestara Bronte koji se nalazi u kući sveštenika u Hovartsu u Zapadnom Jorkširu u kome je Šarlota odrasla. Džudi Denč je doajen britanskog teatra i počasni predsednik Društva Bronte i ona je nagovarala publiku da sakupi novac da bi knjiga otišla u Muzej sestara Bronte.


Rukopis ima 4.000 minijaturno napisanih reči na hartiji koja je ušivena u smeđe korice i samo se jednom našla na aukciji pre osam godina kada ju je kupio jedan kolekcionar. - Od tada je veoma retko viđena - izjavio je kusost Bronte muzeja pre aukcije. Rukopis sadrži priče u kojima su glavni junaci likovi koji se pojavljuju u "Staklenom gradu", gradu koji su izmislile sestre Emili i En Bronte.

Muzej je sakupio 84.892 funte kao donaciju poklonika sestara Bronte. Do pune cene koja je postignuta na aukciji iskorišćen je novac iz fonda koji je osnovan da bi se otkupljivale minijaturne knjige, njih šest koje je napisala Šarlota. Za sada je sakupjeno pet knjižica koje su sve u muzeju ali šesta još nedostaje. Šarlota koja je napisala "Džejn Ejr" i "Vajolet" umrla je 1855. godine.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading