(FOTO) "Ledena jaja" zapalila internet: Ceo svet se divi prirodnom fenomenu na finskoj obali!

Autor: Republika

Razonoda

07.11.2019

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slike ovalnih ledenih formacija nastalih retkom podudarnošću faktora na ostrvu Hailuoto na severu Finske iznenadile su korisnike mreža i veoma brzo postale viralne.

Slike ledenih "jaja" različitih veličina snimio je stanovnik Oulua i amaterski fotograf Risto Matila tokom šetnje obližnjom plažom Marjaniemi u Ostrobotniji.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi put da se susreo sa ovako neobičnom pojavom iako 25 godina živi blizu mora.

- Moja supruga i ja smo stajali tamo diveći se izvanrednom prirodnom fenomenu. Pošto sam imao kameru sa sobom, odlučio sam da sačuvam ovaj neobični prizor za potomstvo“, rekao je Matila nacionalnoj televiziji "Ile".

NIŠTA NATPRIRODNO

Jouni Vainio iz finskog Meteorološkog zavoda objasnio je da „ledena jaja“, iako su zaista retka, imaju naučno objašnjenje.

Da bi se pojavila, potrebna im je retko viđena kombinacija vazduha i vodenih uslova blizu smrzavanja.

"Jaja" se formiraju oko sićušnih čestica koje se vrte u hladnom strujanju, poput snežne pahuljice, pri čemu led polako raste oko nje. Pritom je za ovaj proces ključna tačno određena količina vetra.

- Previše vetra sprečilo bi formiranje jaja. S druge strane, ako bi vetra bilo premalo, voda bi se samo smrznula na plaži u ravnomernom sloju - objašnjava Vainio.

Takođe je naglasio da je Matila imao sreće da je naišao na jaja, jer ona u tom obliku traju veoma kratko, ili se rastapaju ili se utapaju u veliki komad leda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading