Neandertalci UOPŠTE nisu bili primitivci, a dokaz za to je NADREALAN

Autor: Mediji

Razonoda

04.11.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni tim naučnika otkrio je u Taragonji neobičnu praistorijsku "ogrlicu" napravljenu od kandže carskog orla. Otkriće je još jedan dokaz da neandertalci nisu bili primitivci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Otkriće je promenilo pogled naučne zajednice o kulturi neandertalaca.

Ogrlica je napravljena je pre 39.000 godina.

- Do pre 50 godina, za neandertalce je važilo mišljenjeda su bili primitivci, grubi ljudi, koji su izumrli jer nisu bili tako dobro prilagođeni kao mi, homo sapijensi - rekao je glavni istraživač studije Antonio Rodriguez-Hidalgo.

Međutim, neobičan pronalazak je dokaz da su neandertalci - poput nas - bili u stanju da formulišu složene simboličke misli i da su imali osećaj za estetiku.

- Neandertalci su koristili orlove kandže kao simboličke elemente, verovatno kao viseće ukrase - dodao je istraživač.

Otkriće pripada kulturi tipičnoj za poslednje neandertalce koji su živeli u Evropi pre nego što su stupili u kontakt sa homo sapijensom.

- Ornament prenosi poruku i usko je povezan sa razvojem složenog jezika i razvojem moderne vrste spoznaje. Nastanak umetnosti, prenošenje apstraktnih ideja i poruka - zaključio je naučnik.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Sajens advansis".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading