Lenjinovi ostaci u sve boljem stanju! Kako je to moguće?

Autor: nationalgeographic

Razonoda

16.10.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 90 godina nakon smrti, telo sovjetskog lidera i dalje izgleda kao da spava.

RepublikaFoto: youtube.com/BBC News
Telo Vladimira Iliča Lenjina

Hiljadama godina, ljudi su koristili metode balsamovanja za očuvanje tela preminulih.

Međutim, ništa ne može da se poredi s ruskim eksperimentom starim 90 godina, odnosno s revolucionarnom metodom osmišljenom za očuvanje tela Vladimira Lenjina, komunističkog revolucionara i osnivača Sovjetskog Saveza. Generacije ruskih naučnika provele su gotovo čitav vek u unapređivanju tehnika koje su pomogle da bi zaštitili Lenjinove ostatke od propadanja. Ove godine, ruski zvaničnici zatvorili su Lenjinov mauzolej na Crvenom trgu u Moskvi kako bi naučnici mogli da pripreme telo za ponovno javno izlaganje - za obeležavanje 145 godina od rođenja sovjetskog lidera.

Posao očuvanja Lenjinovog tela pripao je institutu poznatom u postsovjetskim vremenima kao Centar za naučna istraživanja i metode učenja biohemijskih tehnologija u Moskvi. Jezgro od pet do šest anatoma, biohemičara i hirurga, poznato kao "Mauzolejska grupa" ima odgovornost za očuvanje Lenjinovih ostataka. "Mauzolejska grupa", takođe, održava tela drugih političara: vijetnamskog Ho Ši Mina i severnokorejskih lidera Kim Il Sunga i Kim Džong Ila. 

Ove metode fokusiraju se na očuvanje fizičkog izgleda tela - oblika, težine, boje, fleksibilnosti udova, ali ne nužno i na očuvanje originalne biološke materije. Tokom procesa, naučnici su stvorili "kvazibiološku" nauku koja se razlikuje od drugih metoda balsamovanja.

"Oni moraju povremeno da zamene delove kože i mesa plastikom i drugim materijalima, tako da u originalnom biološkom smislu delo prestaje da bude ono što je bilo", kaže Aleksej Jurčak, profesor socijalne antropologije na Univerzitetu "Berkli" i dodaje: "To proces čini drastično različitim od svega u prošlosti, poput mumificiranja, gde je fokus na očuvanju originalne materije dok se oblik tela menja."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading