Da li tetovaže izazivaju rak?

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

19.09.2017

01:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi znamo da su tetovaže trajne. Stoga je najvažnije naći dobrog tatu-majstora kod kojeg ćete biti sigurni da se upotrebljavaju čiste igle. Ipak, šta se dešava nakon što mastilo prodre u vašu kožu i da li se ono može povezati sa rakom?

RepublikaFoto: pixabay.com
Tetoviranje opasno po život?

Iako je praksa tetoviranja stara hiljadama godina, nauka nikada zapravo nije dokazala kako one utiču na biohemijskom nivou. Poslednja studija na ovu temu dolazi iz Francuske, a pokušala je prouči kako mastilo utiče na naše telo i došla do novih odgovora. 

Mastilo koje je ubrizgano u kožu imuni sistem posmatra kao strano telo. Tu se limfni čvorovi aktiviraju. Kako se naglašava u studiji, limfni čvorovi zapravo postanu zatamnjeni od pigmeta tetovaže što je normalno – vaše telo jednostavno želi da se reši nepoznatog sastojka u sistemu. 

Ipak, istraživači su želeli da ispitaju kako tačno mastilo utiče na limfne čvorove stoga su uporedili tetoviranu kožu četiri preminula donora sa netetoviranom kožom koristeći rendgen. Svrha je bila utvrditi da li je u limfnim čovorima ostalo mastila i kako je ono tokom vremena uticalo na organizam. 


Otkriveno je da su tetovirana tela zaista imala viši nivo titanijum dioksida, glavnog sastojka tatu-mastila, a pronašli su i jako male čestice ovog sastojka duboko u limfnim čvorovima. To je već razlog za brigu.

 Titanijum dioskid je čest sastojak u farbama, kozmetici, kremama za sunčanje, pa čak i u hrani. U malim dozama nije opasan po ljude, ali Svetska agencija za istraživanje raka ga je dovela u vezu sa rakom pluća. 


Ipak, to ne znači da svaka tetovirana osoba ima šanse da dobije rak. Prvenstveno, u pitanju su jako male količine titanijum dioksida, a drugo nečiji limfociti su u „prečišćavanju“ mastila odradili bolji posao nego kod nekog drugog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading