Zar je postala toliko retka?! Otvara se Institut koji će da izučava ljubaznost!

Autor: b92.net

Razonoda

28.09.2019

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomoći kolegi s posla, zanimati se za zdravlje komšije u poznim godinama, propustiti automobil u vreme najvećih gužvi, čitav niz svakodnevnih lepih gestova odsad će biti predmet naučnih istraživanja na Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), koji je zvanično otvorio Institut za ljubaznost.

RepublikaFoto: Photo by Anthony Tran on Unsplash
Foto: Ilustracija

Reč je o interdisciplinarnim studijama koje će istraživati ljubaznost kroz evoluciju, biologiju, psihologiju, ekonomiju, kulturu i socilogiju, objašnjava se u saopštenju Univerziteta.

- Institut Bedari za ljubaznost na UCLA želi da bude protivteža aktuelnom političkom kontekstu u svetu koji obiluje nasiljem i napetostima - ističe Darnel Hant, dekan Fakulteta društvenih nauka uglednog kalifornijskog univerziteta u okviru kojeg će delovati institut.

Matju Heris, saosnivač instituta, objašnjava da se ljubaznost krije u svakome od nas i da će "trebati mnogo istraživanja da bismo shvatili zbog čega ljubaznost može biti tako retka u modernom svetu".

Naučne studije pokazale su da ljubazni gestovi imaju vrlo pozitivan učinak na telesno i mentalno zdravlje osoba koje ih čine, ali i da mogu biti "zarazne" za ljude koji svedoče takvim potezima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading