NEVEROVATNO OTKRIĆE U SREDIŠTU MLEČNOG PUTA! Naučnici snimili džinovske mehure što ukazuje na jednu stvar!

Autor: sputnjik.rs

Razonoda

15.09.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni tim naučnika, koji koristi Južnoafričku opservatoriju za radio astronomiju i "MeerKAT" teleskop, saopštio je da je otkrio par ogromnih mehura u središtu Mlečnog puta, koji izgledaju kao veliki peščani sat

Foto: youtube.com/ NorthwesternU

Naučnici smatraju da je to jedna od najvećih struktura koja je ikada zapažena u našoj galaksiji i da je verovatno rezultat visokoenergetske erupcije koja se dogodila u blizini supermasivne crne rupe Mlečnog puta pre više miliona godina.

Uprkos tome što već dugo postoji u našoj matičnoj galaksiji, tek je odnedavno moguće uočiti je, zahvaljujući naprednim instrumentima teleskopa, koji mogu detektovati radio emisiju i kroz guste oblake svemirske prašine.

Naučnici su u novom radu, koji je objavljen ove nedelje u časopisu "Nature", opisali strukturu u obliku peščanog sata - dugačka je nekoliko stotina svetlosnih godina.

- Središte naše galaksije je relativno mirno, u poređenju sa drugim galaksijama sa vrlo aktivnim centralnim crnim rupama - rekao je Ijan Hejvud sa Univerziteta u Oksfordu, glavni autor studije, a prenosi RTS.

Foto: pixabay.com
Oksford

- Uprkos tome, centralna crna rupa Mlečnog puta može, s vremena na vreme, postati netipično aktivna. Moguće je da je jedna takva aktivnost pokrenula događaje koji su rezultirali konstrukcijom nalik na peščani sat - objasnio je Hejvud.

Prema mišljenju članova istraživačkog tima - novo otkriće bi moglo pomoći u rešavanju prethodnih misterija i pružiti odgovore o prirodi i o nastanku magnetnih filamenata, koji su primećeni još osamdesetih godina prošlog veka.

Ove strukture su duge nekoliko desetina svetlosnih godina i široke su jednu svetlosnu godinu.

- Radio mehuri otkriveni "MeerKAT-om" sada mogu da rasvetle poreklo filamenata - rekao je Farhad Jusef-Zadeh sa Univerziteta "Nortvestern".

RepublikaFoto: youtube.com/ NorthwesternU
Farhad Jusef-Zadeh

Više od 100 filamenata je u relaciji sa novootkrivenim mehurima. Tim naučnika je vršio ultra-precizna osmatranja centra naše galaksije i otkrio je da su "mehuri - blizanci", odnosno - da su skoro jednaki i po obimu i po obliku, što sugeriše da su nastali tokom nasilnog praska.

- Ovi ogromni mehuri do sada su bili sakriveni odsjajem izuzetno svetlih radio emisija iz centra galaksije - rekao je Fernando Kamilo iz Južnoafričke astronomske opservatorije u Kejptaunu.

On je dodao da smo sa ovim neočekivanim otkrićem postali svedoci manifestovanja procesa kao što su galaktičko odlivanje energije i materije u Mlečnom putu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading