Ženi amputirane ruke nakon što je liznuo pas?!

Autor: Republika

Razonoda

08.08.2019

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženi iz američke savezne države Ohajo delimično su amputirane ruke nakon što je utvrđeno da boluje od teške infekcije kapnocitofaga, koju je dobila usled toga što je pas lizao njene ogrebotine na ruci, prenose američki mediji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U prvim trenucima osećala je simptome klasičnog gripa. Legla je na kauč, a posle 10 dana ostala je bez delova gornjih ekstremiteta.

Kako prenosi "Fox 8", lekari su se borili da joj spasu udove uklanjanjem krvnih ugrušaka na rukama i nogama koji su izazvali gangrenu, a testovi su pokazali da je uzročnik bolesti kontakt psećeg jezika sa ranama i ogrebotinama koje je prethodno imala na ruci.

Ozbiljne infekcije prouzrokovane bakterijom kapnocitofaga su retke kod ljudi, dok su kod životinja, odnosno kućnih ljubimaca normalna pojava. Čak 74 odsto pasa imaju tu bakteriju u ustima, a da se nikada ne razbole.

OBOLJEVAJU STARIJI, OSOBE SA SLABIM IMUNITETOM I ONI KOJE UJEDE PAS

Mačke su takođe podložni stanari ove bakterije, mada je u tom slučaju manja verovatnoća da će preko njih preći na ljude.

Kapnocitofaga se retko prenosi na vlasnike ljubimaca, a uglavnom oboljevaju starija lica, osobe sa slabijim imunim sistemom, kao i oni koji dožive ujed pasa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

pecijalista za bolesti zaraze Tomas Batler rekao je da se bakterija kapnocitofaga može preneti kad pljuvačka životinje dođe u direktan dodir sa ranom. Takođe je rizično i ukoliko pas lizne vlasnika po licu i ukoliko njegov jezik dođe u kontakt sa čovekovim očima, nosom ili ustima, pošto i tu postoje sluznice koje nisu imune na bakteriju.

SIMPTOMI NALIK GRIPU

Ova infekcija ima simptome slične gripu. Javlja se malaksalost, povišena temperatura, groznica, povraćanje, zatim bolovi u zglobovima i mišićima. Period inkubacije je od jednog dana do dve nedelje.

Infekcija u težim slučajevima može dovesto do smrtnog ishoda, usled komplikacija poput sepse.

Ukoliko vlasnici ljubimaca dožive nešto slično, a potom osete ovakve simptome, lekari preporučuju da se što pre jave u medicinsku ustanovu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vesna

09.08.2019 08:30

To je apsolutna neistina (sem ako pas nije bio bolestan). Psi imaju prirodan antibiotik u pljuvački, meni lično je jedan pomogao ližuċi ranu koju sam imala par godina. Posle tog "tretmana" nemam viŝe ni trag od bolesti.