Nikada nije zabeleženo ništa slično: Kad su videli šta ovaj dečak ima u ustima stomatolozi se zabezeknuli!

Autor: b92.net

Razonoda

03.08.2019

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indijski stomatolozi su iz usne šupljine sedmogodišnjeg dečaka operativnim zahvatom izvadili 526 zuba.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Dečaka su roditelji doveli na pregled na Stomatološki fakultet “Saveetha” zbog otoka i bola u predelu desne donje vilice, prenosi "Business Insider". Rendgenski snimak i CT u dečakovim ustima otkrili su “tvorevinu sličnu vrećici” sa više od 500 zuba, izjavila je Pratiba Ramani, profesorka oralne i maksilofacijalne hirurgije Stomatološkog fakulteta i bolnice “Saveetha” u gradu Čenaju u Indiji.

Nikada se do sada u praksi nismo sreli sa ovakvim slučajem, mada je stanje opisano u medicinskoj literaturi”, rekla je Ramani.

Doktori su pojasnili da je izraslina nalik tumoru sprečila rast trajnih molarnih zuba u dečakovoj usnoj šupljini. Rendgenski snimak i CT pokazali su više rudimentarnih zuba u tkivu nalik vrećici. Iako su se i roditelji i doktori složili da je neophodno odmah izvršiti operativni zahvat, dečaka su jedva uspeli da ubede da to uradi.

Olakšavajuća okolnost bila je to što je retko stanje otkriveno u ranoj fazi.

Tokom petosatne operacije, stomatolozi su iz usta sedmogodišnjaka izvadili 526 zuba, a snimak je pokazao da su oni različite veličine, od 0,1 do 15 milimetara.

“Izgledali su poput bisera izvađenih iz školjke. Čak je i najmanji zub imao krunu, koren i gleđ”, rekla je doktorka Ramani.

Iako doktori ne znaju šta je tačan uzrok ovakvom stanju, pretpostavljaju da bi jedan od razloga za razvoj “viška zuba” mogla da bude genetika, a nije isključeno da i životna sredina ima značajnu ulogu za ovu pojavu.

Doktorka Ramani ističe da je u saradnji sa kolegama započela istraživanje kako bi ustanovili da li je jedan od “krivaca” za ovakvo stanje zračenje predajnika za mobilne telefone.

Objasnila je da bi jedina dugoročna nuspojava za dečaka mogla da bude ugradnja dentalnih implantata kada napuni 16 godina.

Inače, sličan slučaj zabeležen je 2014. godine kada su stomatolozi iz usne šupljine jednog sedamnaestogodišnjaka u Mumbaiju uklonili 232 zuba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading