Sredozemno more propada: Više od polovine ajkula i raža polako izumire

Autor: Republika

Razonoda

14.07.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) objavila je danas izvešštaj u kojem se navodi da je više od polovine vrsta morskih pasa i raža Sredozemnog mora ugroženo i upozorava da je to signal propadanja Sredozemnog mora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Više od polovine vrsta morskih pasa i raža Sredozemnog mora je ugroženo, a gotovo trećina njih lovi se do nivoa izumiranja. Zabrinjavajuće stanje morskih grabljivaca jasan je signal ukupnog propadanja Sredozemnog mora, čiji je divlji svijet desetkovan prekomernim izlovom - piše u izveštaju WWF.

Izveštaj pod nazivom "Morski psi u krizi: poziv na akciju za Mediteran" objavljen je uoči dana posvećenog morskim psima, 14. jula.

U njemu je navedeno da je prekomerni izlov najveća pretnja mediteranskim morskim psima i ražama, na šta utiču sve vrste ribolova, kao i da dve mediteranske zemlje prednjače po ulovu morskih pasa: Libija (4.260 tona) i Tunis (4.161 tona).

Navodi se da ove dve zemlje izveštavaju o ulovu koji je oko tri puta veći nego u Italiji (1.347 tona) i Egiptu (1.141 tona). Neke vrste se ciljano love i za njih postoji tržište, dok je veći deo uhvaćen kao neželjeni ulov i baca natrag u more kako bi uginuo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading