(FOTO, VIDEO) Ovo nije nakit, već ŽIVO BIĆE?!

Autor: Republika

Razonoda

02.07.2019

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Larve leptira su lak i hranljiv zalogaj za predatore, pa su zato evoluirali veoma čudni odbrambeni mehanizmi od kojih jedan posebno zapada za oko. Naime, Mechanitis polymnia, sa staništem od Centralne Amerike do prašuma Amazona, u ovoj ranoj fazi razvoja izgleda kao komad nakita od najsjajnijeg zlata.

Ovi insekti posle metamorfoze ne izgladaju naročito zanimljivo, imaju tigrastu šaru na krilima raspona 65 do 75 milimetara. Međutim pre toga su pravi ukras šume i kuća u ruralnim predelima. Svojom taktikom, kako kažu naučnici, ne privlače pažnju grabljivica već ih ometaju i obeshrabruju njihove pokušaje da se približe.

- Njih je u stvari jako teško uočiti u prirodi, imajući u vidu kako se svetlost prelama – kaže jedan od vodećih svetskih stručnjaka za leptire doktor Kit Vilmot.

Smatra se da blještava površina jako dobro kamuflira larve jer na suncu mogu da izgledaju kao kapi vode ili snopovi svetlosti koji se probijaju kroz lišće. Takođe, ptice, pauci i gmizavci oklevaju kada vide svoj odraz, misleći da je on pretnja.

Nasuprot izgledu i mitovima na internetu ove nestvarne čaure ne sadrže metalne čestice, niti su se koristile kao valuta, već se sastoje od hitina, materijala koji, između ostalog, čini riblje krljušti. Ova faza razvoja traje svega nedelju dana posle čega leptiri ni na jednom delu tela ne zadržavaju metalik zlatnu boju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading