Srbi je*u koga stignu i gde stignu! Ovo su najsočnije domaće psovke, a koja je vaša omiljena?

Autor:

Razonoda

24.05.2019

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi je*u koga stignu i gde stignu. Tako barem kaže statistika prema kojoj važimo za narod sa najsočnijim psovkama na svetu...

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Prema rečima stručnjaka, među najsočnije srpske psovke ubrajaju se one "organske" (poput: "je*em ti srce krvavo", "dete ti je*em krvavo", "jetru ti poljubim krvavu", "je*em te u usta žvalava", "je*em te u oči ćorave", "je*em te u glavu glupu"), a na listu slobodno mogu da se smeste i one bizarne poput "je*i ježa u leđa",  ili "dabogda te majka prepoznala u bureku".

Jedna od najčešće korišćenih psovki, koja prilično realno deluje kada se izgovori, a tehnički je više nego neizvodljiva je "nabijem vas sve na ku*ac", dok među najpoznatije nekrofilske spada ona "mrtvu ti mamu je*em".

Među arhaičnim, takozvanim "paorskim" primat drže: "Jebem ti lebac", "jebo ti pas mater", "jebem ti i seme i pleme" i čuvena "oprem dobro".

Verovali ili ne ova potonja, samo na prvi pogled prilično pristojna psovka znači "nataći nekoga na muški polni organ", a zapravo je skraćenica za izjavu: "Oduprem se dobro (da ti ga što bolje nabijem)". "Oprem" je inače prvo lice prezenta glagola "odupreti", "osloniti se", a sama reč potiče iz pirotskog okruga i označava "nabijeni drveni klin sa širokim oblim vrhom".

Akademik i lingvista Ivan Klajn slaže se sa lektorkom RTS-a Olgom Babić da se "vazda" psovalo, ali i da je psovanje u poslednje vreme predaleko otišlo.

- Više se psovke ne upotrebljavaju samo pri izražavanju besa. Sve se češće, nažalost, čuju i u svakodnevnoj "prijateljskoj" komunikaciji. Izgleda da se oskudnost u životu prenela i na naš rečnik- objašnjava Babićeva za Telegraf dodajući i zašto su na meti psovača najčešće majka i organ iz kojeg dolazimo na svet.

- Mislim da se pomenuti pojmovi najčešće koriste baš zato što time onaj koji psuje ranjava svoju žrtvu u - najbolnije mesto. To je, valjda i cilj psovanja - da se neko povredi - kaže Olga navodeći da su pre dvadesetak godina muškarci itekako pazili na svoj rečnik u prisustvu devojaka.

Danas ni izdaleka nije tako, a drugarsko čašćavanje psovkama sudeći po onome što imamo prilike da vidimo na ulici pada na svakom koraku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading