Novo neverovatno otkriće: Na Saturnovom mesecu otkriven DREVNI VULKAN!

Autor: blic.rs

Razonoda

01.05.2019

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici koji proučavaju Saturnov mesec Titan otkrili su bizarni zaleđeni deo koji se prostire u dužini od oko 6.300 kilometara preko tropskog područja, saopštio je tim naučnika Univerziteta u Arizoni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U saopštenju se navodi da bi otkriće moglo da bude nagoveštaj postojanja "ledenog vulkana".

Stručnjak za planete Kejtlin Grifit predvodi tim koji je proučavao ovu čudnu formaciju na osnovu spektralnih fotografija zabeleženih sa svemirskog broda "Kasini", upotrebom infracrvenog spektrometra kako bi se prodrlo kroz gustu azotnu atmosferu. Ona je rekla da je ledeni koridor zbunjujući, jer se ne slaže ni sa jednim delom površine niti merenjima ispod površine.

Grifitova ističe da otkriće pokazuje da je vodeni led nejednako, ali ne i nasumično raspoređen po tropskoj površini Titana.

Naučnici su očekivali da je površina ovog meseca prekrivena organskim sedimentom, koji pada na površinu usled razbijanja molekula metana sunčevim zracima u atmosferi. Oni su bili iznenađeni kada su videli "ledenu žilu" omotanu oko svemirske stene.

Tim naučnika veruje da bi ledena površina mogla da bude ostatak satelita iz davne prošlosti, piše "Raša tudej".

- Moguće je da je ono što vidimo trag iz vremena kada je Titan bio dosta drugačiji. To se ne može objasniti na osnovu onoga što vidimo danas - dodala je Grifitova.

Najverovatnija teorija je da je ledena površina ostatak masivnog, drevnog ledenog vulkana koji je izbacivao vodu, amonijak ili metan umesto magme koju smo navikli da viđamo na Zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading