Zemlja se suočava sa nepovratnim posledicama: Preti nam sumrak civilizacije!

Autor: b92.net

Razonoda

21.04.2019

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejvid Atenborou (92), jedan od najpoznatijih istraživača i ljubitelja prirode, kojeg smo često gledali u mnogim dokumentarcima, ozbiljno je zabrinut za budućnost naše planete.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je, u do sada najdramatičnijoj izjavi, upozorio da se svet suočava s nepovratnom štetom u okolini koja bi mogla da dovede do kolapsa civilizacije.

- Međutim, nada još postoji, ali samo ako čovečanstvo preduzme dramatične akcije - rekao je on, prenosi BBC.

On je istakao da u 20 godina, otkako govori o uticaju klimatskih promena na naš svet, stvari su se promenile mnogo brže nego što je mislio da hoće.

- Možda zvuči zastrašujuće, ali naučni dokazi govore da ćemo se suočiti s nepovratnim posledicama našeg zagađivanja Zemlje ako hitno ne preduzmemo radikalne mere - poručio je Atenborou u svojoj najnovijoj emisiji na BBC-ju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prikupio je izjave brojnih vodećih naučnika koji ističu da se temperature podižu neverovatno brzo, pa je svet danas barem za jedan stepen Celzijusov topliji nego u prethodnoj eri industrijske revolucije.

Kako bi potkrepio ove radikalne tvrdnje, Atenborou ih je "začinio" potresnim prizorima ljudi koji beže od šumskih požara u SAD-u, uključujući scenu oca koji je sa sinom jedva spasao goli život tokom vožnje kroz plameni pakao.

I za to je krivo globalno zagrevanje, smatraju naučnici, jer ono dovodi do sve suvlje klime, koja pogoduje izbijanju nezaustavljivih šumskih požara ogromnih razmera. Već je sada jasno da su neke promene koje su se dogodile našoj planeti nepovratne.

Ser Dejvid Atenborou navodi da bismo katastrofalnu budućnost mogli da izbegnemo ukoliko počnemo bolje da razumevamo pretnje s kojima se suočavamo.

Poručuje da čovečanstvo krupnim koracima ide napred u razvoju obnovljivih izvora energija, dodavši da su izvori poput vetroelektrana danas jednako jeftini i dostupni kao i fosilna goriva. Ali, ističe, političari moraju da budu hrabri i odlučni ako želimo da izbegnemo "sumrak civilizacije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading