Svi su mislili da su nestala zauvek! Pronađena Teslina pisma, a evo šta piše u njima!

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

07.03.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle, za koja se mislilo da su izgubljena, a reč je o pismima koja je veliki naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, potvrdili su Tanjugu u Adligatu.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, a pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača Adligata) i časopisa Nedeljnik. 

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača Adligata, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina. 


- Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu - kaže Lazić. 

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama Adligata od ponedeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading