(FOTO) Sleteo "Zmaj" na svemirsku stanicu: U kapsuli jedini putnik lutka, sad su na redu astronauti!

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

04.03.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovija američka kapsula za astronaute prikačila se na Međunarodnu svemirsku stanicu kao deo svoje demonstracione misije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kapslula koja će u buduće slati astronaute u svemir

Kapsulu "Dragon" (Zmaj) u subotu je lansirala privatna kalifornijska kompanija Spejs Eks. To je ujedno i poslednji u nizu testova koje kapsula mora da prođe pre nego što dobije odobrenje od NASE za prevoz ljudi, prenosi BBC. 

Jedini putnik u kapsuli bila je lutka u prirodnoj veličini, "Ripli", nazvana po glavnoj junakinji serijala "Osmi putnik", težine oko 90 kilograma, a kako se navodi, ukoliko se sve bude odvijalo po planu, astronauti bi mogli da lete u "Dragonu" već u julu. 



Kapsula je prvi kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom imala u 11:15 po srednjoevropskom vremenu, u trenutku kada se stanica nalazila iznad okeana, severno od Novog Zelanda, a 10 minuta kasnije potvrđeno je da se bezbedno prikačila. 

Letelica se približila Stanici, sa prednje strane i koristila je kompjutere i senzore za navođenje, a astronauti koji se nalaze na svemirskoj stanici nadgledali su pomoću HD kamera sletanje, kako bi bili sigurni da se sve odvoja po planu. 

Kapsula će do petka biti na Svemirskoj stanici, nakon čega će biti vraćena na zemlju. 

Navodi se i da je to faza misije koje se osnivač kompanije Spejs Eks Ilon Mask najviše plaši - brzog spuštanja kroz atmosferu. 

- Trebalo bi da bude ok. Sve što do sada znamo izgleda pozitivno. Dok nešto ne krene po zlu, misliću da ćemo prevoziti ljude ove godine, ovog leta - rekao je Mask. 

NASA je privatnim kompanijama "Spejs Eks" i "Boing" dala osam milijardi dolara da sagrade i upravljaju kapsulama sa posadom kako bi astraonute prebacivale do svemirske stanice i vraćale na Zemlju. 

Kako objašnjava Glas Amerike, sada su ruske rakete jedini način da astronauti stignu do Međunarodne svemirske stanice koja se nalazi na 400 kilometara od Zemlje. 

Međutim, cene vožnje ruskim raketama "Sojuz" su tokom godina drastično skočile - NASA trenutno plaća 82 miliona po sedištu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading