Naučnici frapirani! Novo otkriće vodi pravo do vanzemaljaca na Marsu

Autor: b92.net, Republika

Razonoda

03.03.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Robot koji je NASA testirala u pustinji Atakama u Čileu, u okolini koja je nalik Marsu, pronašao je uzorke koji bi mogli da pomognu čovečanstvu da pronađe vanzemaljski život, smatraju naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rover je izvadio uzorke tla ispod Zemlje koji su saržali čudne i visoko specifične mikrobe razvijene za život u uslovima vrlo ograničenih količina vode i hranljivih materija u zemljištu, preneo je Independent. 

Ovo otkriće ne samo da pokazuje da je lander na tragu uspeha u pronalasku potencijalnog života na Marsu ili negdje drugde, već su prvi put otkriveni ovi posebno izdržljivi mikrobi - koji bi mogli biti slični onima na Crvenoj planeti. 


Sama činjenica da se podzemno zemljište ove vrste može naći u pustinji Atakama u Čileu je "proboj" koji će dovesti do budućih otkrića, kažu naučnici. 

- Pokazali smo da rover može da obnovi podzemno zemljište u pustinji nalik Marsu na Zemlji - kaže Stiven Pointing, profesor na koledžu u Singapuru, koji je vodio istraživanje o mikrobima. 



- Pronašli smo mikrobe prilagođene visokim nivoima soli, slično onome što se može očekivati u Marsovom podzemlju. Ovi mikrobi se veoma razlikuju od onih za koje se ranije znalo da se pojavljuju na površini pustinja - rekao je on. 

Pustinja Atakama u Čileu je izuzetno suva, decenijama bez padavina. Ima veliku površinsku izloženost UV zračenju i sastoji se od veoma slanog tla. 

Rover je uspeo da podigne uzorke na dubini od oko 80 centimetara ispod površine. Naučnici se sada nadaju da mogu još dublje kopati – na oko dva metra kako bi videli na kojoj dubini je moguće naći mikrobe. 

- Ekološke studije koje nam pomažu da predvidimo naseljiva područja za mikrobne zajednice u ekstremnim okruženjima Zemlje takođe će biti od ključnog značaja za pronalaženje života na drugim planetama - smatra Pointing. 

I NASA i Evropska svemirska agencija pripremaju se da pošalju rovere na Mars 2020. godine, koji će tražiti dokaze života na Marsu – sadašnje ali i prošle.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading