Najteže srpske kletve! Traju po 6 generacija, tek sedmo koleno može da živi u miru!

Autor:

Razonoda

03.02.2019

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je kletva za mnoge prevaziđena stvar, u Srbiji i danas kunemo koga i kako stignemo. Pred vama su najgore kletve, za koje se veruje da traju punih šest generacija, pa tek sedmo koleno neće osećati posledice "otrovnih" reči.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da bi se ostvarila, kletva mora da bude nabijena emocijama i da ima jaku energiju. 

Narod veruje da je kumova kletva posebno teška, jer on predstavlja moćnog posrednika između živih i mrtvih. Najgore kletve su one koje "baci" roditelj, a u narodnoj poeziji kao "opasne" kletve pominju se i one koje baca devojka, ili sestra.

Najpoznatija kletva, koja počinje sa "dabogda", u stvari, nije obična kletva i ne znači "Dao ti Bog...", iako većina tako misli, već je spominjanje Daboga ili Dažboga, nekada vrhovnog slovenskog božanstva, koje je nakon pojave hrišćanstva degradirano u đavola.

Dabog je bio hromi starac sa štapom, koji je često silazio na zemlju, među ljude i rešavao njihove probleme.

Vremenom, Dabog je postao onaj čije se ime ne sme izgovoriti, kojeg se ljudi plaše kao demona, a svoje velike moći crpi iz duboko potisnutog kolektivnog sećanja.

ZAKLINJANJE MAJČINIM MLEKOM

Najstrašnija kletva naših predaka je bila zaklinjanje majčinim mlekom o koju se ne sme ogrešiti. Kada majka otkrije svoje grudi i zakune decu da je poslušaju u nečemu. To je po pravilu rađeno jednom u životu, a u srećnim porodicama nikad.

RepublikaFoto: youtube.com/Tamna strana Srbije

KLETVA CARA LAZARA

Ovo je najstarija srpska kletva. Mnogi veruju da još uvek nismo "skinuli" prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova.

- Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o u boj na Kosovo: Ne imao od srca poroda, ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino ni pšenica bela, Rđom kap’o dok mu je kolena!

Brojni su oni koji veruju da je kletva izgovorena uoči Vidovdana obeležila kretanje i sudbinu srpskog naroda. Često se navodi da je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Fredinanda upravo na ovaj dan, a kao primer iz moderne istorije navodi se izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Evo nekih od najčudnijih i najtežih naših kletvi:

  • Bog te ubio! Majka te Božja ubila! Grom te spalio dabogda! Đavo te odneo! Idi dođavola! Crko majci dabogda! Ruke ti se osušile! Ne pomakao se! Trag ti se zatro! Otišao, pa se ne vratio! Jezik pregrizo! Sunce te ne ogrejalo!

Sa druge strane, slabi, nemoćni i stari, koji nikako drugačije ne može pomoći, sem rečima i željama, blagosiljaju se. Najčešće reči blagosiljanja su:

  • Živ bio! Srećan bio! Bog ti dao zdravlja! Bog te blagosiljao! Dugo ti se ime spominjalo, dok je sunca i meseca! Kud god postupao, svud na sreću nastupao! Sve ti se po dobru poznavalo! Usta ti se pozlatila!

Naš narod je sklon i šali, pa su daleko poznati i naši šaljivi blagoslovi:

  • Dao ti bog hiljadu pasa, pa svi ćutali, a ti sam trčao oko kuće i lajao! Dabogda bio crn ko lonac, tanak ko konac, kroz čibuk prošao, u luli noge prekrstio!
  • U kojim se opancima sastali, u tim se i rastali (najčešće se kaže onim koji se sastave, a za koje se veruje da neće dugo ostati zajedno).

Postoje i kletve koje ne kunu, već baš suprotno, brane od kletve:

  • Bog te ne ubio, Grom te ne spalio, Ale te ostavile na miru, Dabogda ostario!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading