HOROR PRIČA: Hrvatsko ostrvo krije kletvu koja se prenosi sa "kolena na koleno"

Autor: alo.rs

Razonoda

18.08.2017

15:10 >> 15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lokrumsko prokletstvo jedno je od najvećih misterija na svetu. Ova je priča manje poznata od legendi o prokletstvu Tutankamonove grobnice i misteriji dijamanta nade.

RepublikaFoto: twitter.com/Lucky_09Visit
Ostrvo u Hrvatskoj koje krije neverovatnu priču

Cela ova neverovatna priča počinje 1023. godine kada je u velikom požaru na dan svetog Benedikta izgorela većina drvenih kuća u Dubrovniku.

Dubrovčani su tada za spas grada utemeljili opatiju Svete Marije na Lokrumu. Preuzeli su je benediktinci, tada najmoćniji red u Katoličkoj crkvi. Benediktinci uskoro grade i manastir u kojem brinu o starima, siromašnima, bolesnima i nemoćnima. U to vreme na Lokrumu je tokom velikog nevremena našao spas od brodoloma i Ričard Lavlje Srce, koji se vraćao s krstaškog pohoda iz Palestine, piše "Jutarnji list".

 

 

Sve je teklo svojim tokom dok su Dubrovčani dobro živeli i imali zlata. A onda su nastupila teška vremena. Krajem 18. veka prihodi su se utanjili, a rashodi ostali isti. Za održavanje mira Dubrovčani plaćaju reket Turskoj u iznosu od 12 i po hiljada dukata godišnje, što je oko 43 kilograma zlata. Pristigao je i Napoleon, i tražio kredit za svoju vojsku. Dubrovčani u strahu od rata odobravaju zajam, ali Francuzi nisu imali nameru da ga vrate. Nastupa kriza i Dubrovački gospari pate.

Po onome - dabogda imao pa nemao. Odlučuju da prodaju Lokrum. Uslov je da se benediktancima oduzme sve što imaju. I tada počinje.

Benediktanci su morali da se oproste od svog vekovnog staništa. Odslužuju poslednju Božju službu u Crkvi svete Marije. Obučeni u crni habit i s kukuljicom navučenom duboko na lice izlaze u tamnu lokrumsku noć. Pale voštanice i okreću ih prema zemlji. Tri puta obilaze svoje ostrvo i opraštaju se s njim. Vosak kaplje stazom kojom se kreću.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading