Ova školjka je simbol Jadrana, a sada je na pragu uništenja

Autor: Republika

Razonoda

29.01.2019

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Školjka periska, simbol Jadrana i druga po veličini na svetu, ugrožena je zbog parazita koji je poslednjih godina uništio njenu populaciju u drugim morima.

RepublikaFoto: pixabay.com

Školjka koja svojom ljušturom u obliku krila stvara crvene bisere nalik suzama i proizvodi niti koje zovu "morskom svilom, simbol je Sredozemlja i pokazatelj podmorskog zdravlja", prenosi zagrebački Index.

Naučnici strahuju da klimatske promene i zagrevanje mora dodatno pogoršavaju opstanak ove vrste školjke koja može da naraste do 1,2 metara i živi 45 godina.

Kako se navodi, živi jedino u Sredozemlju, a njena populacija izumrla je na francuskoj rivijeri zbog parazita koji se pojavio.

Pre Francuske, populacija ovih školjki izumrla je u Španiji a zatim se bolest proširila sve do Turske.

U Jadranu novi virus jošš nije zabeležen, ali su periske u Hrvatskoj zakonom zaštićene zbog preteranog lova u prošlosti.

Periske se smatraju indikatorom zdravlja okeana jer njihove dugovečne ljušture beleže hemijske i fizičke promene u vodi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading