UGINUO DŽORDŽ - POSLEDNJI DRVENI PUŽ SA HAVAJA

Autor: downtoearth.org.in

Razonoda

15.01.2019

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drveni puž sa Havaja je prva vrsta koja je izumrla 2019. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/Great Big Story
Ilustracija

Džordž, vrsta Achatinella apekfulva, umro je na Novu godinu 2019. godine.

"Odeljenje za zemljište i prirodne resurse (DLNR) je objavilo je da je Džordž, poslednji poznati Achatinella apekfulva, uginuo za Novu 2019. godinu. Prema Dejvidu Sišu, biologu koji se bavi divljim životinjama puž je imao oko 14 godina. 

Odeljenje je još objavilo da je Achatinella apekfulva bila prva od preko 750 vrsta kopnenih puževa sa Havajskih ostrva. Prvi put se pominje kao školjka na 'lei' (tradicionalni izraz za venacnili ogrlicu koju su koristili autohtoni polinezijski havajci), a taj opis je dao britanski pomorac, kapetan Džordž Dikon, dok je boravio na ostrvu O'ahu oko 1787. godine.

 

 

"Apek fulva", ili "žuti vrh", bila je osobina koju su mnogi od ove vrste posedovali i po čemu su dobili ime. Puževi, kako kažu u DNLR, nekada su bili široko rasprostranjeni na O'ahuu na centralnoj i severnoj planini Ko'olau, a pojavljivali su se i na nižim nadmorskim visinama. Pošto su bili lako dostupni,  koristili su ih za izradu ogrlica zbog lepote njihovih školjki.

Poslednjih 10 poznatih Achatinella apekfulva dovedeno je 1997. godine u laboratoriju na havajski Univerzitetu za uzgoj u laboratoriji. Nekoliko beba je rođeno, ali su iz nepoznatih razloga izumrli svi sem Džordža. Džordž je proglašen za počast uz sklavnu kornjaču sa arhipelaga Galapagos, koja je takođe bila poslednji živi primerak. Puž je bio hermafrodit, pa je imao i muške i ženske delove. A pošto je Achatinella apekfulva vrsta koja je "obavezujuća prelazna", to znači da joj je potreban partner za reprodukciju, Džordž nije mogao da nastavi sa svojom vrstom, s obzirom da su svi oni uginuli iako je bio hermafrodit.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading