(VIDEO) U najvećem multikulturalnom gradu sada prevoz može da se plati plastičnim flašama

Autor: blic.rs

Razonoda

11.12.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi u Istanbulu sada mogu da plate gradski prevoz sa plastičnim flašama, čime se grad u Tuskoj pridružio ostalim mestima u svetu koji su omogućili isti sistem kako bi uticali na ekološku svest građana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Istanbul

Svaka boca koju ubace u mašinu dodaje kredit na njihovu karticu za prevoz. Inicijativa je došla nakon što je Turska odlučila da poboljša svoj "dosije" o recikliranju otpada.

- Projekat je veoma dobar, jer je važno da se reciklira i obrati pažnja na životnu sredinu. Često razmišljam kako imam plastičnu flašu i da ne znam gde da je stavim, pa je bacim. Sada mogu da ih koristim kako bi platio prevoz - rekao je student Basel agenciji AFP.

Mašine za reciklažu se nalaze trenutno na tri mesta u podzemnoj železnici u Istanbulu, ali se zvaničnici nadaju da će ih u budućnosti biti više.

Turska ima veoma lošu reputaciju po pitanju reciklaže.

Sistem reciklaže u zamenu za kredit na kartici za prevoz imaju i u Surabaji u Indoneziji, Sidnej, koji nudi i bioskopske karte, Tajpej, kao i Peking.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading