IMAJU RECEPT ZA DUG ŽIVOT: U ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici živi čak 752 stogodišnjaka!

Autor: Tanjug

Razonoda

10.12.2018

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Bosni i Hercegovini žive 752 osobe koje imaju 100 i više godina, a najstariji je 114-godišnji Sarajlija. Pozivajući se na podatke Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA), Klix.ba prenosi da u BiH ima mnogo više žena koje imaju sto i više godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Od ukupnog broja stogodišnjaka, muškaraca je 214, a žena 538 - rečeno je u Agenciji. 

Najviše stogodišnjaka živi u Mostaru (46), od čega 13 muškaraca i 33 žene. Do pre dva meseca u BiH je živelo 769 osoba starijih od 100 godina kada je, takođe, broj žena koje su napunile sto i više godina bio dvostruko veći. 


Portal navodi da je najstarija osoba u BiH muškarac rođen 25. septembra 1904. godine koji živi na području opštine Stari grad Sarajevo. 

Najstarija osoba na svetu je 115-godišnja Kane Tanaka. Veruje se kako je najdugovečnija osoba na svetu dosad bila Francuskinja Žan Kalmen, koja je živela 122 godine i 164 dana, podseća Klix.ba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading