NOVO MEDICINSKO ČUDO: Rođena prva beba iz materice mrtve žene

Autor: thesun.co.uk

Razonoda

07.12.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene koje se bore sa neplodnošću sada imaju još jednu opciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Velika nova nada osvanula je za žene koje se bore sa neplodnošću širom sveta - rođena je prva beba čijoj je majci presađena materica od preminule donorke.

Zdrava devojčica stigla je juče na svet u punom terminu u Brazilu, a njeno rođenje značajno će proširiti mogućnosti tretmana za parove koji pokušavaju da dobiju potomstvo.

Slične operacije već su primenjivane u Švedskoj i Americi, ali uvek su materice davale žive donorke, srodnice žena koji žele da začnu. Jedan slučaj zabeležen je i u Srbiji, kada je žena koja ima troje dece ustupila svoj reproduktivni organ svojoj bliznakinji, kako bi i ova mogla da zatrudni.

No, dosada je svih 10 pokušaja (u SAD-u, Češkoj i Turskoj) da se presadi materica od preminule donorke bilo nauspešno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sve se to promenilo u Brazilu. Majka devojčice je 32-godišnja neimenovana žena koja je rođena bez materice zbog retkog genetskog poremećaja.

U septembru 2016. godine njoj je u klinici u Sao Paolu presađena materica od 45-godišnje donorke koja je umrla zbog izliva krvi u mozak.

Operacija je trajala skoro 11 sati, za vreme kojeg su hirurzi pažljivo povezivali vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale.

Sedam meseci nakon operacije u nju je stavljeno osam oplođenih jajnih ćelija. Trudnoća je prošla bez komplikacija i beba koja teži 3,3 kilograma rođena je u 35. nedelji.

- Učešće preminulih donorki mnogo će proširiti opcije za žene koje se bore sa neplodnošću i ne mogu da začnu ili da održe trudnoću do termina. Novi tretman za njih otvara nova vrata. To je već donekle učinjeno sa transplatacijom materice od živih donorki, ali normalno je da je malo žena spremno da se odrekne svoje materice. Sa ovim postupkom dat je novi potencijal populaciji donora - rekla je glavna doktorka Dani Ejzenverg, sa Medicinskog fakulteta u Sao Paolu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading