Na Antarktiku se događa apokalipsa: Dolazi iz same utrobe Zemlje!

Autor: Republika

Razonoda

24.11.2018

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su otkrili da se područje na Južnom polu, koje dostiže veličinu Rodosa, sve više topi, a veruju da je za to odgovorna neobična, nikad ranije identifikovana vrela tačka na kojoj se nalaze radioaktivne stene i vrela voda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Antarktik

Tim naučnika iz Britanskog instituta za Antarktik (British Antarctic Survey) proučavao je Antarktički glečer na Južnom polu, kada je otkrio vrelu tačku koja izaziva masivnu odvajanje ogromnih santi leda. 
Kako piše IFL Science, tačka je tri puta veća od Londona, a nalazi se ispod bedroka - matične konsolidovane stene koja se nalazi ispod površine Zemlje. 

Naučnici su koristili radar kako bi premerili debljinu leda i otkrili velike basene u dubini, kada su pronašli jednu prilično neobičnu vrelu tačku na kojoj se nalaze stene i voda. Ova vrela tačka utiče na topljenje leda na području dužine 100 km i širine 51 km, kao što možete da vidite na fotografijama ispod. Ipak, naučnici kažu da ne treba da brinermo jer ova vrela zona ne može da utiče na nestanak ledničkog kontinenta u bliskoj budućnosti.

Veruje se da je razlog topljenja kombinacija radioaktivnih stena i tople vode koja dolazi iz bedrok stena duboko ispod zemlje. 


"Ovo je bio zaista uzbuljiv projekat, istraživanje poslednjeg dela planete o kojoj ne znamo dovoljno. Naši rezultati su bili donekle neočekivani", kazao je vodeći autor studije dr Tom Džordan iz Britanskog instituta za Antarktik. "Mi smo pokazali da čak i unutrašnosti drevnog kontinenta, slojevi ispod površine zemlje imaju značajn uticaj na led", dodao je naučnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading