Davor je pešačio 1.163 km do Južnog pola, a najveći izazov bila mu je jedna stvar

Autor: rs.n1info.com

Razonoda

21.11.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Davoru Rostuharu pošlo je za rukom da 47 dana na skijama pređe 1.163 km dug put od obale Antarktika do Južnog pola, bez ikakve pomoći, vukući za sobom sanke teške 137 kg. On je postao 26. osoba na svetu kojoj je to pošlo za rukom.

RepublikaFoto: youtube.com/Valentin Degterёv
Južni pol

Pisac i fotograf Davor Rostuhar imao je ekspediciju na Južni pol koju je nazvao Polarni san.

- Pripremajući se za ovaj veliki poduhvat i sam sam radio puno na psihičkoj, mentalnoj pripremi, slušao sam stotine priča od ljudi koji su bili uspešni – o tome kako su postali uspešni, a na kraju sam to sve proučavao sam na sebi. Zadao sam sebi cilj daleko izvan svoje komforne zone i proučavao celi svoj put do tog cilja, kako sam svladavao prepreke, strahove, brige, izazove, krize… - ispričao je Davor u intervju za portal Buka.

Kaže i da je svaki dan hodao po 10 do 12 sati, dok je ostalo vreme trošio na podizanje šatora, topljenje snega kako bi dobio vodu, hranjenje, punjenje baterija preko solarnih ploča, pisanje ekspedicijskog dnevnika, komunikaciju s bazom i timom...

Najveći izazov, kaže Davor, bila mu je samoća

- Čoveku je jako teško da bude sam zato što je naš um naučen da stalno prima raznorazne nadražaje kroz naša čula. Ja sam bio lišen svih tih nadražaja, u tom okruženju nije bilo ni mirisa ni zvukova, ničega za šta bi se pogled uhvatio. Bio sam potpuno sam, kao u praznom prostoru, sve što je bilo moje se povećavalo. Zato sam morao jako paziti kako da kontrolišem svoje misli i emocije, što sam učio na mentalnom treningu, ali sam podjednako hteo da posvetim to vreme tišini i uživam u njoj - objasnio je on.

On je, inače, pre pet godina išao na osmomesečnu avanturu motorom od Zagreba do Kejp tauna u Južnoafričkoj Republici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading