PROROČANSKO AJNŠTAJNOVO PISMO: Fizičar upozorio na mračno vreme koje nam se bliži

Autor:

Razonoda

20.11.2018

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pismo Alberta Ajnštajna sestri Maji prodato je na aukciji za 39.360 dolara. U pismu iz 1922. godine, deceniju pre nego što su nacisti preuzeli vlast u Nemačkoj, poznati fizičar je strahovao zbog rasta nacionalizma i nasilja u njegovoj zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Albert Ajnštajn

- Dolaze za nas ekonomski i politički mračna vremena - napisao je tada 43-godišnji Ajnštajn svojoj sestri.

Ovo pismo je napisao dok je bio u begu iz Berlina posle ubistva njegovog prijatelja Jevrejina Valtera Ratenaua, nemačkog ministra spoljnjih poslova.

Kako je policija upozorila Ajnštajna da bi on mogao da bude sledeći, fizičar je napustio Berlin i beži na nepoznatu lokaciju na severu Nemačke.

- Ovo je pismo specijalno jer je u njemu Ajnštajn predvideo što će da se desi kroz deset godina u Nemačkoj - rekao je Meron Eren, osnivač aukcijske kuće Kedem Aukcion u Jerusalimu, piše Dojče vele.

RepublikaFoto: pixabay.com

Iako na pismu nema adrese pošiljaoca, stručnjaci aukcijske kuće smatraju da ga je Albert napisao dok je u nemačkom lučkom gradu Kilu čekao brod za Japan.

- Niko ne zna gde sam. Svi misle da sam nestao - napisao je Ajnštajn u dodao:

-Dobro sam, uprkos svim antisemitistima među mojim nemačkim kolegama.

Albert Einstein primio je Nobelovu nagradu za fiziku samo tri meseca nakon što je napisao ovo pismo.

Identitet osobe koja je kupila pismo nije poznat. Nacisti su 1933. godine došli na vlast u Nemačkoj, pokrenuli kampanju protiv Jevrejai uveli antisemitske zakone. U to vreme, Ajnštajn je predavao u inostranstvu. Odrekao se nemačkog državljanstva i emigrirao u Ameriku gde je živeo do smrti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading