NARODNA MEDICINA RUSIJE U BORBI PROTIV ČIRA: Med i kurkuma spas za želudac

Lifestyle

12.11.2018

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski lekari i terapeuti tvrde da je pomoću namirnica iz prirode moguće pobediti ovu bolest i izbeći uglavnom neophodne operacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Med, orasi i puter su idealna kombinacija za zdrav želudac

Bol u stomaku, mučnina, pečenje, gorušica, podrigivanje neki su od simptoma čira na želucu. Ruski lekari i terapeuti tvrde da je pomoću meda, kurkume, krompira i drugih namirnica moguće pobediti ovu bolest i izbeći uglavnom neophodne operacije.

Čir na želucu ili gastrični ulkus je vrlo često oboljenje i predstavlja oštećenje sluzokože želuca. Smatra se da je čir na želucu oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primenom nesteroidnih protivupalnih lekova, kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak itd. Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija helicobacter pylori.

- Pacijenti sa čirom na želucu uglavnom se žale na bol iza grudne kosti koji se obično javlja pred zoru, nadimanje, mučninu, gađenje i povraćanje, na šta se nadovezuje gubitak apetita. Ovo doba godine, jesen, teško pada obolelima jer se simptomi znatno pojačavaju, a napadi javljaju češće nego inače. Simptomi čira podsećaju na tegobe koje prate neke druge bolesti, kao što su oboljenja srca, disajnih puteva, pa i kičme, zbog čega je veoma važno dijagnostikovati čir kako bi se adekvatno lečio - objašnjava ruska doktorka Nina Andreeva Fjodorovna.

Najčešći simptom čira jeste bol koji je uglavnom ravnomeran i tup.

- Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana, pa do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu bol se javlja nekoliko sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane. Pored bola, koji je najdominantniji simptom, još se javljaju i gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksija, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopšte ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25 odsto slučajeva - kaže dr Andreeva Fjodorovna.

Ruski narodni recepti za lečenje čira na želucu

Sok od krompira

Ovaj proizvod štiti mukozne membrane želuca od oštećenja, smanjuje povećanu kiselost. Imajući blagi anestetički i antiinflamatorni efekat, sok od korenskih useva može osloboditi bolne senzacije tokom čira, ali doprinosi brzom lečenju.

Priprema: Oljuštiti krompir i iscediti sok u sokovniku. Potrebno je dobiti minimum 20 grama. Sok pijte 30 minuta pre obroka, najmanje tri puta dnevno tokom nedelje. U drugoj nedelji udvostručite dozu, u trećoj utrostručite. U četvrtoj nedelji i do kraja meseca pijte po 100 grama.

Foto: pixabay.com

Sok od krompira i šargarepe

Za pripremu pića potrebno je mešati 100 grama soka od šargarepe i krompira. Pijte svako jutro na prazan želudac dve nedelje. Bolest i neprijatni simptomi najčešće odlaze nakon samo nekoliko dana lečenja.

Propolis

Ovo je jedinstveni proizvod pčelarstva, čije su koristi poznate još od davnina. Koristi se u kozmetologiji i medicini, dobro se pokazao u lečenju želudačnih ulkusa. Posedujući lekovito, antiinflamatorno, antimikrobno dejstvo, propolis će pomoći da se izleče unutrašnje povrede organa za varenje. Odličan je provodnik i doprinosi boljem prodoru terapijskih sredstava.

Lek za čir Nine Fjodorovne

Za pripremu leka potreban je propolis (10 g) i nesoljeni maslac (100 g), koji treba zagrevati bez ključanja. Kada postane tečan, možete ga mešati sa propolisom i sačekajte da se zrna propolisa rastvore. Posle toga, masu treba držati u staklenoj posudi dok ne postane homogena. Uzimajte tri puta dnevno, 30 minuta pre jela, jednu kašičicu mešajući lek sa mlekom i medom. Lečenje traje mesec dana sa pauzom od nedelju dana.

Čaga

Potopite 100 grama samlevene čage u vodu i stavite u tri litarske kese. Uzimajte tokom tri dana po 50 grama svakog jutra.

Hiperikum

Ovo je prirodni antibiotik, jedan od najefikasnijih. Sadrži tanine, smole, kiseline, vitamine, saponine. Ima antiinflamatorne osobine. Pripremite 15 grama sušenog hiperikuma i 200 mililitara vrele vode. Pomešajte. Potrebno je uzimati 30 minuta pre obroka, tri do četiri puta dnevno tokom najmanje 14 dana. Ako problem nije u potpunosti nestao, onda se terapija može ponoviti, ali tek nakon nedelju dana.

Foto: pixabay.com

Bademi

Koncentrovana infuzija od badema uzima se samo ujutru, jednom dnevno, pre doručka. Bademi treba da odstoje u šolji vrele vode.

Kukuruz

Infuzija od kukuruza oslobađa bol u periodu akutne bolesti. Sipa se jedna kašika semena kukuruza u čašu sa zagrejanom vodom. Uzimajte kašičicu pre obroka tri puta dnevno.

Med sa maslacem i orasima

Uzmite 300 grama cvetnog meda, oraha i putera. Stavite sve u posudu i pecite u pećnici na 100 stepeni Celzijusa 20 minuta, a zatim mešajte. Uzimajte tri puta dnevno, pola sata pre obroka. Čir će se vrlo brzo izlečiti i operacija više nije potrebna.

Medni jogurt

U tri litra jogurta dodajte teglu cvetnog meda, mešajte i pijte. Ujutru na prazan stomak uzmite jednu čašu i posle večere. Pre upotrebe smešu treba malo zagrejati, a čuvati u frižideru.

Med i limun

Ovaj narodni lek se koristi u bolestima čireva jetre i stomaka. Pripremite limunov sok od dva limuna, dodajte pola kilograma meda i pola litra maslinovog ulja. Temeljno mešajte i ostavite na hladnom mestu sa poklopcem. Pre uzimanja treba promešati smešu. Pijte pola sata pre obroka, jednu kašiku tri puta dnevno, tokom mesec dana. Ovo ponavljajte od dva do tri puta godišnje radi prevencije. Paralelno sa ovim tretmanom preporučuje se pet-šest oraha.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading